Fenicul, mult fenicul, ce sa fac cu el?

de Isabela Spataru
Anul trecut i-am dus bunicei mele un plic de seminte de fenicul. I-am zis sa semene si ea in gradina sa vedem daca iese. In primul an au iesit cateva fire firave. Daaaar, in primavara aceasta au iesit mai multe si au crescut si tot crescut.Fennel on a kitchen garden

Il veti aici fotografiat in gradina, e pe la inceputul lunii mai, acum este asa de mare, de a intrecut si butucul de vie :)). Am luat si eu cateva fire si le-am plantat in jardiniera si s-au prins toate. A crescut foarte mare, ma bate gandul sa le scot, ca deja “a sufocat menta”.
Acum va intreb pe voi, ceva reteta cu frunze de fenicul proaspete?
Radacina nu este prea mare, cred ca in gradina s-a facut, dar imi trebuie vreo cateva persoane sa ma chinui sa scot una, stiti voi, ca in povestea cu ridichea uriasa :))).
Inca ceva, toti stramba din nas cand trec pe langa planta asta :)). Are mirosul prea puternic si poate neobisnuit pentru unii dintre noi, de aceea nu-l suporta. Si ma gandeam eu, daca prepar ceva cu el, poate asa se mananca.
Mersi anticipat pentru eventualele retete!

Fennel in jardiniere

Related Posts

8 comentarii

nicoleta iulie 5, 2010 - 8:47 pm

Am citit ca poti pune folosi frunzele si la ciuperci ,dovlecei caliti in tigaie cu usturoi …ceapa …eventual si alte legume care iti plac …,asa le da o aroma speciala. Am gasit o reteta mai particulara cu orz si castane daca te intereseaza ti-o trimit.
Am gasit o alta reteta : fierbi bulbul de fenel putin , il tai felii si il pui straturi cu sos besamel si parmezan ,se gratineaza 10-15 minute in cuptor. In sosul besamel se pun frunzele oparite. Reteta asta o fac si eu dar fara sa pun frunzele in sos . Data viitoare o sa incerc si eu 😉
ciao!

Răspuns
cris iunie 23, 2010 - 5:31 pm

http://www.foodnetwork.com/recipes/orange-fennel-salad-recipe/index.html
eu am preparat-o pe asta si a fost delicioasa. mai ales vara.

Răspuns
boscodina iunie 23, 2010 - 7:28 am

frunzele cred eu ca le poti folosi cu succes la supe ( eu pun radacina in general indiferent de supa si ii da un gust deosebit,merge ca tot e vara in supa de rosii,iese demensiala).le poti folosi in salate,in budinci de legume: feniculul merge bine cu inimile de artichoke,ciuperci sau praz.
eu fac si o supa crema de fenicul,a avut succes oriuunde,din radacini e adevarat, dar daca ai curaj poti incerca si din frunze(sincer eu nu am inceract niciodata). le poti pune la uscat pentru la iarna si mai presari prin mancaruri sau …pui de un ceai.mie imi place ceaiuyl de fenicul cu lapte 🙂 gusturi “elevate”. e tare bun ca ceai pentru copii mici(colici) mama ce alapteaza,nu e recomandat in perioada de sarcina insa.
o zi super faina si spor la bucatarit fenicul 🙂

Răspuns
cristina iunie 23, 2010 - 7:12 am

Isa, in general se folosesc frunzele de fenicuk salbatic dar merg f bine si astea de cultura, cit mai putin tratate termic insa. Deci reteta traditionala si cea mai cunoscuta e pasta cu sardine (pasta con le sarde), dar poti pune frunzele proaspete, tocate, in orice fel de mincare : cu carne, peste, brinza, salate, castane, supe de legume ( minestrone), supe creme de cartofi/ciuperci/fenicul, sosuri de rosii, chiftelute in sos de rosii cam astea imi trec mie prin minte acum.
Dezavantajul este aroma mai slaba a acestor frunze cultivate fata de cele salbatice.
Eu nu le arunc niciodata si le adaug de cite ori pregatesc fenicul. Incearca si vezi daca iti plac sau nu.

Răspuns
Anonymous iunie 21, 2010 - 8:16 pm

Ciao, eu fac un peste oceanic la cuptor delicios, iar unul din condimentele de baza este feniculul (eu am seminte cumparate de la un magazin indian). Pestele file il marinez asa: ulei de masline+putin vin alb sec/otet de orez si apa+ sare, piper+ putina zeama de lamaie+ seminte de fenicul+ putin oregano+ f putin garam masala. Il las la frigider 2-4 ore, apoi il asez in tava la cuptor cu tot sosul ramas. Il las poate 10-15 min in cuptor, in paralel fac un sos alb din o jum. lgta. faina+ lapte de frisca+ capere+ fenicul+ sare, piper+ zeama de lamaie (ii dau un gust care imi place mie, asta poate depinde dupa preferintele fiecaruia) si il torn peste peste si il mai las inca 5 min in cuptor (se pot adauga sosului si 2 frunze de dafin). Iese un peste fin, bun si tare aromat, amestecul: fenicul+peste+capere+lamaie e divin. Il servesc cu orez basmati simplu, aburit si amestecat cu sare, piper si f putin marar tocat ff marunt. Sosul alb tb sa suficient incat sa acopere fileurile de peste in tava din cuptor. Chiar si a doua zi e bun, bun pt ca e destul timp sa se imprieteneasca aromele. Nu trebuie exagerat cu feniculul, putin e de ajuns, are o aroma destul de puternica. Numai bine, Ana 🙂

Răspuns
ReFuZaKe iunie 21, 2010 - 7:12 pm

Bună seara, un link exchange cu http://www.refuzake.info ?o

Răspuns
Lucia iunie 21, 2010 - 5:32 pm

Cel mai bine daca intri pe bloguri ale persoanelor care “pun “retete si in romana si in italiana. Stiu ca italienii ,folosesc mult ,fenicolul!

Răspuns
nicoleta iunie 21, 2010 - 4:02 pm

Imi aduc aminte ca am intalnit odata si retete cu frunzele..chiar m-am mirat.
De obicei stiu ca se pune ca aroma…ca mararul sa zic asa…la minestrone sau alte mancaruri. Daca aflu iti dau de stire.
multe salutari!

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult