Inghetata vs Gelato: Care este diferenta?

de Isabela Spataru
Inghetata vs Gelato: Care este diferenta?
IMG_3416
Fistic si alune de padure. Cam asa arata cupa mea de gelato de fiecare data cand ajung la Roma! 😀 Uneori mai incerc si Nutella alba sau alte arome care imi fac cu ochiul. Dar raman fidela la cele doua arome de mai sus.
Am tot fost intrebata care este diferenta intre gelato si inghetata. Stim ca au un gust diferit, si totusi, uneori la fel, sooo ce face diferenta intre gelato si inghetata?
Diferenta intre cele doua depinde de trei factori: grasime, aer si temperatura.
Gelato este in mod normal mai densa, mai laptoasa in testura, moale, elastica, in timp ce inghetata se simte mai bogata si cremoasa.
La un moment dat mi-am pus si eu intrebarea asta: care este diferenta intre gelato si inghetata? Am facut un mic research si iata ce am gasit:
  •  Gelato are mai putina grasime decat inghetata. In timp ce inghetata este mai grasa, si are un continut de grasime de cel putin 10 la suta. La gelato se foloseste mai mult lapte ca smantana si in genereal mai putine galbenusuri de ou sau chiar deloc.
  •  Inghetata este amestecata mai mult decat gelato. Inghetata deobicei creste in volum (cu aer, in timpul amestecarii), cu cel putin 25% si pana la 90%. Gelato este amestecata intr-un ritm mult mai lent, mentindu-se densa.
Temperatura la care se servesc cele doua este diferita deasemenea. Inghetata este cel mai bine de servit la aproximativ -12,2 grade Celsius. Daca gelato ar fi servita la aceasta temperatura, ar fi prea greu si s-ar pierde din textura elestica de care ne place. Gelato este in mod normal servita la temperatura de -9,4 grade Celsius, mai calda decat inghetata.
Desigur, intotdeauna o sa existe chestii neclare despre cele doua.
Gelato in italiana inseamna pur si simplu inghetata! Eu sunt bucuroasa de fiecare data cand savurez o cupa delicioasa fie de gelato, fie de inghetata!
Mai jos va las cu cateva din retetele mele favorite de inghetata de pe blog! Enjoy.
Click pe fiecare fotografie in parte pentru reteta!

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult