Sfaturi culinare

de Isabela Spataru

Cojile de mere sau citrice nu le aruncati, uscatile in cuptor sau pe calorifer. Sunt bune la aromatizarea ceaiului negru.

Pandispanul va capata o culoare persistenta si va fi foarte pufos, daca folositi cu 2 linguri mai putina faina decat in reteta, si adaugati un praf de budinca cu aroma de frisca, apoi amestecati foarte bine.

Platourile de tort nu se murdaresc in timpul ornarii tortului, daca folositi acest sfat: puneti intre platou si tort doua bucati de hartie cerata, apoi ornati tortul cu frisca sau ciocolata. La final scoateti cu atentie foile de hartie cerata de sub tort.

Prajiturile cu drojdie vor capata o aroma picanta daca adaugati in aluat un praf de nucsoara.

Praful de copt lipsa se poate inlocui cu 3-4 linguri de rom. Aceasta cantitate face ca aluatul sa creasca aproape la fel de repede si de bine ca un plic de praf de copt.

Zaharul pudra intarit se poate salva si folosi, daca il incalzesti in cuptorul putin incins, il puneti apoi intr-o punga de plastic si il rulati cu facaletul de mai multe ori. Zaharul pierde astfel umiditatea si devine fin.

Aluatul de piscoturi sau cel de pandispan devine foarte pufos, daca folositi un mic truc: se amesteca in aluat, la final, catava picaturi de otet.

Galustele de gris fierb mai repedesi sunt mai gustoase daca se adauga in compozitia lor putin malai.

Daca ai pus prea multa sare, adaugati in mancarea ce fierbe o linura de zahar, un cartof taiat in doua sau cateva felii de rosii.

Pilaful nu se mai prinde de cratita daca il veti lasa sa fiarba, la foc mic, in cuptor. Pentru ca boabele de orez san u se lipeasca intre ele, adaugati, in macare, o ligura de ulei.

Daca tineti regim si vreti sa mancati carne de pui, inlaturati-i pielea care contine cele mai multe grasimi.

Ceapa se va “auri” mult mai rapid, daca in uleiul pe care o prajiti, adaugati, un varf de cutit de zahar.

Bananele pastrate in frigider nu se vor mai oxida, daca vor fi invelite intr-o punga de culoare neagra.

Sarea incetineste procesul de fierbere atat in cazul carnii, cat si al legumelor. Adaugati sare atunci cand mancarea este aproape gata.

“Z(e)ama de gaina” (ciorba de gaina inacrita cu bors) care se prepara in Moldova are un gust deosebit si o aroma imbietoare datorita uni mic “secret”: borsul se pune la fiert odata cu carnea de pasare, bine spalata inainte. In acelasi timp, se pune pe foc, intr-un alt vas, bors proaspat “indoit” cu apa, care trebuie sa aiba acelasi gust ca sic el in care fierbe carnea. Aceasta “rezerva” este folosita pentru a completa cantitatea de zeama in care fierbe carnea si zarzavaturile si care scade datorita evaporarii apei. Prepararea dureaza, dar veti vede, merita!

Un start subtire de gris adaugat intre blat si fructe va absorbi sucul acestora din urma.
Cateva bucati de macaroane “infipte” in prajitura data la cuptor, vor grabi coacerea, iar aluatul nu va ramane crud la mijloc. Cand prajitura este coapta, nu va ramane decat sa inlaturati macaroanele. Testati prajitura cu o scobitoare si daca ramane curate, puteti sa scoateti prajitura din cuptor.

Ridichi proaspete , micutele legume rosii sunt delicioase pentru salate. Pastrarea acestora se realizeaza cel mai bine daca le scurtati frunzulitele, pentru a evita pierderea de apa. Daca le scufundati tijele de la frunze intr-un pahar cu apa, ele se mentin proaspete si timp de 5 zile la frigider.

Sunca se taie cubulete mult mai usor daca este pusa mai inainte cca. 30 minute la congelator.

Salata de paste se prepara rapid: cateva resturi de carne amestecate cu paste si cativa castraveti tait cubulete.

Friptura de porc este mai picanta, daca frecati cu scortisoara partea mai grasa a fripturii si daca turnati bere in timpul prepararii fripturii. Astefel se formeaza o crusta grozava.

Ceapa se spalata cu apa inainte de a fi toccata; astfel ochii nu mai lacrimeaza.

Cous-cous, se poate obtine o garniture excelenta in numai 5 minute, Fierbeti supa si turnati granulele de grau dur. Acoperiti si lasati sa se umfle 5 minute, spre final amestecati cu o furculita cativa fulgi de unt.

Chiflele vechi de o zi, vor redeveni frgaede, daca le veti da la cuptor timp de 15 minute. Asezati si o ceasca de apa la baza cuptorului.

Glazura de tort nu se va “sparge”, daca veti trage linii fine de-a lingul carora sa taiati apoi prajitura.

Aluatul de pizza va fi si mai pufos, daca veti incorpora in aluatul propriu-zis, la 500 g faina, si doi cartofi albi fierti si raciti, de marime medie.

Supele si sosurile se ingroasa foarte bine cu piure de cartofi. Incorpoarti-l in cantitatea dorita, supa gust, apoi omogenizati-l.

Cartofii fierti se decojesc mai repede, daca in apa in care fierb se adauga o lingura de ulei.

Migdalele nu sar de pe fundul pe care sunt taiate sau pisate, daca le preasarati cu putin zahar.

Mirosul de ceapa din fundurile de lemn folosite in bucatarie pot fi evitate daca, dup ace le-ati utilizat, le clatiti cu apa rece.

Untul tare se intinde imediat pe felia de paine, daca il veti taia cu ajutorul unui cutit a carui lama a fost introdusa si tinuta putin in apa fierbinte.

Ouale folosite pentru salata orientala, se pot fierbe slsturi de cartofi, pentru a economisi timp si energie.

Indiferent de tip de drojdie folositi, important e sa aveti toate ingredientele la temperature camerei. Asa aluatul va creste repede sin u veti avea nicio problema.

Cafeaua sau nesul capata o aroma speciala, daca adaugati peste filtru o bucatica de ciocolata cu lapte sau un baton de vanilie si lasati apa sa curga peste ele.

Ficatul de pasare va fi ma fraged , daca il veti presara cu putin zahar pudra inainte de prajire.

Friptura de porc va prinde o custa apetisanta, crocanta si aspectoasa daca o veti unge in timpul prepararii cu putina miere de albine.

Laptele nu se mai arde la fiert daca aveti grija sa umeziti vasul cu apa inainte de fierbere.

Related Posts

9 comentarii

Mihaela martie 2, 2011 - 5:21 pm

Isabela, nu stiam ca romul actioneaza la fel ca praful de copt! Poate de aia nu mi-a iesit mie blatul in care trebuia sa pun rom si eu am omis, am crezut ca albusurile spuma sunt de ajuns… 🙂

Răspuns
Maria aprilie 9, 2010 - 1:31 pm

Am incercat si eu prajitura cu cacao si a iesit foarte bine dupa reteta ta.Ba mai mult,mama a zis ca nu mai mergem la cofetarie ,voi face eu tot timpul prajitura.
E minunata!E rapida ,usoara si delicioasa!
Merci pentru reteta Isabela.

Maria ,
Constanta
10 ani

Răspuns
Anonymous iunie 30, 2009 - 6:22 am

SUNT SEF BUCATAR LA O PENSIUNE DIN MOLDOVA SI M-AR INTERESA UN SCHIMB DE EXPIERIENTA !!!! ….CA SA ZIC ASA.
poti lasa mesaj OMEGAXXY@YAHOO.COM

Răspuns
Vera martie 20, 2009 - 9:05 am

In my blog,i give you some awards.If you wont take it!tnx

Răspuns
Ioana martie 19, 2009 - 12:19 pm

Foarte bune sfaturile astea. Musai sa mi le notez undeva sa nu le pierd.

Răspuns
ISABELA martie 19, 2009 - 10:12 am

Irina o sa ai destul timp la dizpozitie sa-mi trimiti cate mail-uri vrei tu 🙂 Concursul va dura ceva timp 😛
te pup

Răspuns
irinaririna martie 19, 2009 - 9:57 am

Pune si tu un termen limita pentru concurs. Poate mai trimit unu- doua mailuri ;)) 😛

Răspuns
ISABELA martie 19, 2009 - 9:53 am

Irina nu stiu ce s-a intamplat de ti-a dat eroare, dar sa stii ca am primit e-mail-ul de la tine :)miti multumesc mult.

Răspuns
irinaririna martie 18, 2009 - 5:20 pm

Buna. Interesante sfaturile tale. Am incercat sa trimit un mail la adresa indicata cu sfaturi si trucuri de bucatare dar imi da eroare. Care este motivul?
Te pup.

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.