Inainte de a incepe lucrul, controlati daca aveti toate ustensilele
Pe langa castroane si mixere, exista si o serie de alte ustensile practice, menite sa va usureze munca in bucatarie si sa ofere grantia reusitei unei turte dulci perfecte.
Aveti nevoie de pensula atunci cand intindeti galzura sau ciocolata fluida pe prajituri. Pensulile sunt foarte utile si la ungerea tavilor cu grasime. Ideal ar fi sa aveti chiar mai multe pensule cand va apucati de treaba.
Cu rotita pentru taiat aluatul puteti taia in mod decorativ forme simple, patrate, triunghiulare sau fasii lungi, conferindu-le o forma ondulata.
Spritul de frisca cu mai multe capete in diferite forme va ajuta la ornarea torturilor cu frisca sau bezea. Puteti, de asemenea, sa-l folositi si in cazul aluatului moale. In folia de plastic si folia de aluminiu se infasoara aluatul, cand il puneti la frigider, dupa ce l-ati framantat bine. Apoi il intindeti cu un facalet. La aluatul fraged se potriveste cel mai bine facaletul de marmura, racit inainte de folosire la frigider.
Hartia cerata sau hartia pergament va usureaza munca atunci cand va lipesc tavile, economisind timp. Formele stantate se pot pregati pe o coala de hartie cerata iar apoi, cand vi s-a eliberat tava, se transfera cu tot cu hartie in tava. Gratarul din sarma pentru racirea prajiturilor este foarte util si va completeaza setul de ustensile din bucatarie.
Formele de turta dulce (stelute, braduti, inimioare, cercuri etc.) sunt, de fapt, cele mai importante si se gasesc in comert confectionate din tabla sau material plastic. Sunt de preferat cele din tabla. Cele mai practice sunt formele cu maner, care usureaza manuirea, sau sabloanele mari, cu diferite forme turnate, cu care puteti stanta mai multe feluri deodata.
Sfatul cofetarului
Glazura din zahar pudra
Pentru dizolvarea zaharului se foloseste putina apa sau putin albus. Albusul are o putere de acoperire mai mare, iar glazura va fi mai tare decat cea din apa – ideala pentru lipirea peretilor la casuta din turta dulce. Daca adaugati putin rom la glazura de culoare deschisa, turta dulce va avea o aroma deosebita. Pentru vopsit se pot folosi, in afara de coloranti alimentari, suc de coacaze, suc de afine sau chiar scortisoara macinata.
Aroma deosebita
Nuci zdrobite sau pisate, migdale feliate, fulgi de cocos – toate acestea vor avea o aroma mai puternica daca le rumeniti inainte de folosire. Se aseaza intr-o tava fara grasime si se rumenesc la foc potrivit. Din cand in cand se intorc de pe o parte pe alta. Nuci si alunele impedica aluatul fraged sa devina lipicios. Pentru aceasta, se aseaza semintele nerumenite in tavi unse, iar figurinele din aluat fraged se aseaza peste ele si se coc conform retetei.
Ornare decorativa
Prajiturelele mici si turta dulce vor fi in centrul atentiei daca sunt decorate frumos. In special copiilor le face o placere deosebita sa ajute la infrumusetarea prajiturilor.
Bomboanele rotunde colorate sau de ciocolata se gasesc la magazine. Se presara pur si simplu pe galzura umeda.
Nucile, alunele, migdalele, fisticul – sunt ideale pentru ornat. Pisate sau zdrobite, macinate sau feliate, va ofera nenumarate posibilitati. Inainte de ornare, ungeti parjiturile cu albus, frisca sau lapte condensat, pentru o fixare mai buna.
Ornare cu zahar pudra si cacao
Cea mai simpla, rapida si ieftina varianta de ornare a prajiturilor este pudrarea. Un efect mai rafinata obtineti daca folositi sabloane sau acoperiti prajiturile partial cu o foaie de hartie. Zaharul pudra si praful de cacao asigura contarste alb – negru. Cerneti-le inainte, pentru a nu avea surpriza unor cocoloase nedorite. Praful ce cade pe langa se poate salva pe o hartie si se poate refolosi. Stratul decorativ de zahar pudra si cacao prinde bine pe prajiturile calde.
Cozonac cu forma perfecta
Dupa ce se framanta bine, aluatul de cozonac se modeleaza in forma ovala. Se face o adancitura in aluat cu ajutorul facaletului si se ridica una din parti peste cealalta, api se aseaza aluatul in tava. Ca sa nu se desfaca, este recomandat sa se infasoare aluatul intr-o folie de aluminiu. Sau se poate opta pentru tava cu forma dreptunghiulara special destinata pentru cozonaci.
Pricomigdale fragede
Compozitia de pricomigdale cu albus, fulgi de cocos si migdale macinate se modeleaza cu ajutorul a doua lingurite. Inainte de fiecare utilizare se cufunda linguruta in apa rece, apoi se aseaza cu grija in tava. Alternativa: se poate folosi un sprit cu care se modeleaza mici gramajoare. Acestea se pot aseza pe vafe rotunde sau direct pe hartia cerata. Pricomigdalele se pot lipi intre ele cu dulceata de caise.