De Craciun am primit de la mama (pe langa alte deserturi italiene) si un Panforte. Am fost foarte reticenta la inceput sa-l desfac din cutie, pentru ca mi se parea extrem de tare si nu prea imi facea pofta. Daaar, am zis totusi sa-i dau o sansa si sa-l incerc, mi-a placut extrem de mult, chiar daca mai mult de o bucatica mica nu poti manca, e bun. Asa ca am dat un search pe net si am gasit reteta lui David Lebovitz si dupa ce am citit toata lista de ingrediente, am zis ca-l fac. Mai ales ca este extrem de ciocolatos. Daca nu stiti ce este Panforte, este un desert tipic italian, din zona Toscanei, care se mananca in special de Craciun. Este plin de fructe confiate, condimente si nuci. Sunt foarte multe variante, eu l-am ales pe acesta, ciocolatos, evident.
Ingrediente: - 40 g cacao amara - 325 g nuci, eu am ales nuci romanesti, migdale si alune de padure - 110 g faina - 200 g fructe confiate, la alegere, eu am pus merisoare - 85 g ciocolata amaruie - 200 g zahar - 210 g miere - 1 lingurita scortisoara - 1 lingurita ghimbir - 1 lingurita piper negru macinat - putina nuscoara rasa - cacao pentru pudrat - zahar pudra
Preparare: preincalziti cuptorul, la 160 grade C sau la cuptoarele care nu au temeperatura de setat, la mic de tot.
O tava cu diametrul de 22 cm o ungeti cu ulei si o pudrati bine cu cacao.
Nucile le tocati cu un cutit. Eu le-am rumenit putin intr-o tigaie.
Le adaugati in bol impreuna cu merisoarele, cacaua, faina si condimentele.
Ciocolata o topiti pe bain-marie si o adaugati in mixul de nuci.
Intr-o craticioara incalziti zaharul cu mierea. Eu le-am lasat pe foc pana zaharul s-a dizolvat complet.
Turnati siropul peste amestecul de mai sus si cu o spatula destul de rezistenta si mare omogenizati bine. O sa munciti putin la compozitie.
Turnati-o in tava deja pregatita si coaceti desertul pentru 35-40 de minute. Nu depasiti timpul de coacere, odata ce se va raci, se va intari prea tare.
Il lasati sa se raceasca in tava. Dupa, cu un cutit il desprindeti de tava. Il pudrati cu zahar pudra bine pe toate partile.
Se pastreaza la temeperatura camerei cateva luni, bine infasurat in folie.