IMG_1150Pentru doi cozonaci. 

Pentru plămădeală am amestecat 2 linguri pline cu vârf de făină, cam 100 de grame peste care am turnat 200 de ml de lapte cald, e ca o smântână groasă ca aspect.
Amestecul era cald, am aşteaptat să devină călduţ adică să îl suporte bine degetul şi am adăugat 50 de grame de drojdie proaspătă frecată cu 2 linguriţe de zahăr.
Am pus la crescut.
Intre timp am bătut 3 ouă întregi cu 3 gălbenuşuri şi cu o linguriţă de sare, am adăugat 250 de grame de zahăr şi coaja de la o lamaie mare
Am cântărit un khilogram de făină şi am topit 200 de grame de unt. Am încălzit 300 ml de lapte (depinde de aluat dacă va fi folosit tot).După 20 de minute plămădeala era crescută .
In acest moment eu am turnat ouăle peste plămădeală, cam jumătate din cantitatea de făină şi am început să amestec cu robotul.
Când aluatul se întărea adăugam lapte şi apoi făină şi tot aşa. Probabil că nu va fi nevoie de tot laptele, depinde de cât va absoarbe felul de făină pe care îl folosiţi.
Apoi am adăugat puţin câte puţin tot untul mestecând mereu, când era absorbit de aluat mai adăugam câte un pic în total cred că a mers robotul vreo 20 de minute.
L-am pus la crescut 1 ora.

Umplutura am făcut-o astfel : am amestecat 2 linguri de zahăr, o lingură cu vârf de cacao, am pus 100 de lapte şi am amestecat totul pe foc până ce a început să fiarbă, am luat de pe foc şi am vărsat peste 450 de grame de nucă măcinată, am adăugat cele 3 albușuri şi stafidele ţinute în rom.
Se imparte aluatul in 2 si se umple fiecare foaie formandu-se cozonaci.
Se pun in tava si se mai lasa la crescut la loc cald.
Cand au ajuns la baza tavii se ung cu ou batut si zahar brun.
I-am băgat în cuptor la temperatura de 180°C , pentru 45 de minute.
 

 
 

 

 
IMG_1162

Related Posts

9 comentarii

Anonymous martie 28, 2013 - 3:12 pm

Draga Isabela, am facut aproape 10 retete de dulciuri cozonaci si prajituri si cam de fiecare data am cate o problema cu retetele, nu ar fi mai bine sa scrii ingredientele si cantitatile egzacte si dupa pasii facuti….an cofetarie patiserie sant gramaje egzate si nu aproximari.

Răspuns
ISABELA decembrie 21, 2010 - 8:20 am

Draga Anomima eu am scris aici reteta de Cozonac. Acolo daca imi aduc bine aminte am facut 3 kg de cozonac. Asa ca citeste cu atentie o postare inainte de a scrie ceva 🙂

Răspuns
Anonymous decembrie 20, 2010 - 8:14 pm

Cum au putut sa-ti iasa din 1 (unu) Kg faina 5 (cinci )cozonaci si o steluta ???????

Răspuns
Anonymous decembrie 9, 2009 - 4:34 pm

….Isabela spunea…

Alex asa trebuie sa fie aluatul,in pic mai lipicios si moale la cozonac…

Imi pare rau sa te contrazic dar este exclus. NICIODATA aluatul de cozonac nu trebuie sa fie lipicios.

Răspuns
Isabela noiembrie 18, 2007 - 9:14 am

Alex ca sa intinzi aluatul foloseste doar ulei, nu faina. E normal sa se lipeasca, ai incredere in mine, mie mi se intampla de fiecare data asa.
Te astept sa-mi zici cum ti-a iesit.

Răspuns
Anonymous noiembrie 17, 2007 - 6:51 pm

Ok ! multumesc !,dar totusi cand intind aluatul ca sa-l umplu ,tot moale trebuie sa fie?,mi se lipeste de masa si nu pot sa-l intind.
Tie nu ti se intimpla asa?
Mersi,pupici,
Alex

Răspuns
Isabela noiembrie 17, 2007 - 9:23 am

Alex asa trebuie sa fie aluatul,in pic mai lipicios si moale la cozonac. Daca e prea lipicios adaiga unt topit sau ulei pana devine cum iti place tie.
Cantitatile sunt f bune, alutul de cozonac nu trebuie sa fie tare, moale ca sa iasa pufos si sa se rupa fasii.
Mai incearca o data si respecta cu strictete pasii si i-a sa vezi ca o sa-ti iasa. Astept sa-mi zici cum tia iesit de data asta.
Poop.

Răspuns
Anonymous noiembrie 16, 2007 - 4:41 pm

Spune-mi te rog cum trebuie sa fie consistenta aluatului fiindca mi se lipeste foarte tare si trebuie sa mai pun multa faina.Multumesc.
Alex

Răspuns
Anonymous noiembrie 16, 2007 - 4:31 pm

Draga Aliza ,
este a doua oara ca am facut cozonacul tau ,e foarte bun dar mie imi iese un pic lipicios.
Deci nu stiu cum trebuie sa fie aluatul,fiindca eu pun cantitatile si imi ramine foarte moale si lipicios.Trebuie – sau nu trebuie ?- sa mai pun o gramada de faina ca sa pot intinde o foaie ,sa pun umplutura de asupra.
Deci asta este nedumerirea ,consistenta aluatului,daca se mai pune faina si cum trebuie sa fie cand se pune la dospit.
Iti multumesc foarte mult si astept sa-mi raspunzi.
Alex

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult