Ce trebuie sa mancam in timpul sezonuli rece?

de Isabela Spataru

Intariti-va sistemul imunitar:
1. Consumati cat mai multe fructe si legume( proaspete sau congelate)!
2. Nu uitati: organismul are nevoie de proteine!
3. Consumati lactate, bogate in vitamine si calciu!

Toti medicii ne recomanda ca, in timpul sezonului rece, sa respectam un regim alimentar echilibrat, din care san u lipseasca fructele si legumele sis a facem cat mai multe miscare in aer liber. In prezen, fructele si legumele proaspete nu mai constituie “raritati” pe piata in timpul iernii, dar la fel de bune sunt si cele congelate.
Fructele si legumele
Studii recente effectuate de Institutul De Cercetari In Domeniul Cancerului, au demonstrate ca fructele si legumele congelate sunt bogate in substante nutritive, de care organismul nostrum poate beneficia din plin. Mai mult, Melanie Polk, directorul Departamentului de Educatie In Domeniul Nutritiei al institutului amintit, sustine ca fructele congelate pot fi chiar mai hranitoare decat cele proaspete, deoarece in cazul acestora din urma, nutrientii se pot pierde in timpul transportului si al depozitarii indelungate.
Bogate in vitamina C, merele, citricele si kiwi ar trebui sa nu lipseasca din meniul zilelor de iarna.
Cum vitamina E reprezinta un alt “aliat” al sistemului imunitar, ar trebui sa consumam cat mai des seminte de floarea soarelui, nuci, alone si migdale. In pluc, nucile sunt bogate si in vitamina D, numita “vitamina soarelui”. Se stie ca organismul sintetizeaza aceasta vitamina cu actiune antioxidanta in timpul expunerii la soare. Din acest motiv, trebuie sa incercati sa petreceti in aer liber cel putin 30 de minute pe zi sis a consumati alimente care contin vitamina D: galbenus de ou, ficat de vita sau de porc, frisca, unt si lapte.
Vitamina A ajuta organismul in lupta cu bacteriile si virusii. Un deficit de vitamina A determina si pierderea de vitamina C, cu implicatii asupra starii generale de sanatate. Alimente bogate in vitamina A sunt: ficatul, produsele lactate nedegresate, ouale, uleiul de peste, dar si morcovii, rosiile, dovleacul, arahidele si spanacul. Asigurarea unui nivel optim de vitamina A si de vitamina E contribuie si la mentinerea sanatatii si fermitatii pielii care, in timpul iernii, are tendinta de a se usca.

Necerare: proteinele
“Sistemul imunitar este influentat de ceea ce mancati. In timpul iernii trebuie sa consumati alimente bogate in propeine pentru ca acestea sunt responsabile de refacerea structurilor organismului uman.
Alimentele bogate in proteine sunt: carnea, in special cea de pui, peste si curcan (care au nivel scazut de grasimi), fasolea, mazarea, ouale, laptele si produsele lactate. Lactatele sunt deasemenea, importante surse de claciu”, arata nutritionistul American Lee Coyne.

Dovleci si migdale
Bogate in vitamile A si B, in calciu, fosfor, magneziu si potasiu, migdalele intaresc sistemul imunitar, avand o puternica actiune antioxidanta. Amestecate cu miere, migdalelegrabesc vindecarea in caz de gripa si raceala.
Lasati la inmuiat in apa clocotita un pumn de migdale, iar dup ace s-au racit, curatati-le de coaja. Pisati-le si amestecati-le cu miere.
Bogat in vitamine (A, B, C si E) si minerale (in special, fosfor, potasiu si zinc), dovleacul este recomandat celor care sufera de tulburari gastrice, afectiuni cardiace sau renale. Masajul cu ulei de dovleac este recomandat persoanelor cu tenul foarte sensibil sau celor cu pielea uscata excesiv din cauza frigului. Acest ulei poate fi cumparat de la Plafar.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.