Decembrie, luna cadourilor, a bucuriei. Cred ca este cea mai frumoasa luna din an, cand toti ne straduim sa alegem cadoul perfect pentru cei dragi, cand ne aranjam casa de sarbatoate, cand impodobim bradul frumos sa-l asteptam pe Mos Craciun.
Dragele mele, va propun un concurs dulce, care va pune la lucru creativitatea voastra si spiritual artistic. Ce trebuie sa faceti. Sa cautati in colectia voastra de retete speciale de fursecuri si sa pregatiti una dintre ele, speciala pentru Seara de Ajun, cand il asteptam pe Mosu, cu o farfuriuta de fursecuri bune si un pahar de laptic sunt bradul frumos impodobit.
Regulament:
La acest concurs organizat de Isabela Cuisine, poate participa oricine, din orice colt al lumii.
Pentru a participa la concurs trebuie sa :
1. Sa pregastiti o reteta de fursecuri .
2. Sa faceti un arangament frumos, ceva special sa-l incanti pe Mos Craciun, doar sunt pregatite pentru el.
3. Sa fotografiati ce ati facut si sa trimiteti pe adresa mea de e-mail, iza@isabelacuisine.com, maxim 3 fotografii cu farfuriuta de fursecuri speciala pentru Mos Craciun si reteta impreuna cu toate etapele de pragatire a acestuia. Trebuie neaparat sa specificati sursa retetei, de unde v-ati inspirit, daca ati inprumutat reteta de la altcineva, si daca este posibil sa cereti acordul acelei personae sa participati la concurs.
4. Puteti posta reteta si pe blogul/site-ul dvs. si sa specificati la finalul retetei ca participati la concursul Prajiturele pentru Mos Craciun, de pe blogul Isbela Cuisine si sa puneti link-ul catre blogul meu.
Fotografiile care participa la concurs impreuna cu retetele vor fi publicate pe blogul Isabela Cuisine, la postul Prajiturele pentru Mos Craciun, am sa editez de fiecare dat cand voi prima cateo reteta participanta.
5. Poate sa fie si o reteta mai veche postata pe blog/site-ul dvs.
6. Mail-ul catre mine trebie sa fie compus asa: Titlul: Concurs ~ Numele retetei, atasati pozele si reteta completa, va semnati la urma cu numele complet si daca aveti site/blog sa puneti linkul catre acestea.
Alegerea castigatorilor: se va face de mine, autoarea blogului, impreuna cu familia mea.
Termenul limita cand puteti trimite fotografiile impreuna cu reteta este de 31 Decembrie 2008.
Castigatorii vot fi anuntati pe blogul Isabela Cuisine pe data de 4 Ianuarie 2009.
Premiile sunt surpriza.
Concurentii:
1. Edith Frincu cu Fursecuri fragede
2. Vera Uzelac cu Magdini biscuiti turta dulce
3. Ginette cu Braduti – fursecuri
4. Ina cu Snickerdoodles – fursecuri cu scortisoara
5. Florea Laura cu Prajitura Craciun
6. Teo cu Biscuiti spiralati
7. Diana Borca cu Biscuiti festivi
8. Elisa Popescu cu un colaj de 2 retete de fursecuri. Fursecuri cu suflet: Fursecuri cu nuca si Lamaite glazurate
9. Cristina Remes cu Turta dulce
10. Sigartau Claudia cu Fursecuri „Zi si Noapte”
11. Alina cu Duchesse cu ciocolata
Prima care a spart gheata este Edith cu acesta minunata reteta de fursecuri.
Ne trebuie:
4 oua, 250 g zahar, 250 ml ulei, 450 g faina, 1 fiola esenta de vanilie (Dr. Oetker) (eu am avut din cea Butter vanilla – ies super cu ea), 50 g ciocolata milka cu lapte.
Cum se fac: Se sparg cele 4 oua intr-un castron si se amesteca bine de tot cu zaharul (cca 2-3 minute), Apoi se adauga uleiul, putin cate putin, se pune apoi faina in ploaie (aici amestecam cu o lingura sau paleta),iar la sfarsit adaugam si fiola de vanilie. Se obtine o pasta care se pune cu seringa (sau cu un posh) in tava neunsa.Eu am pus pe hartie de copt pt ca cuptorul meu cam arde.Faceti diverse forme dupa imaginatie si pricepere.Se coc la foc iute , la treapta 3 (170 gr) pentru cca 10 minute (sau chiar mai putin, in functie de cuptor).Va sfatuiesc sa va uitati destul de des la ele pentru ca se maronesc pe fund foarte repede. aca le vreti cu stafide, inainte de-a le introduce la cuptor puneti pe fiecare cate 1-2-3 stafide, la alegere.Daca vreti cu ciocolata, atunci cand le scoateti din cuptor, inmuiati-le in ciocolata topita la bain-mariesau le ornati cu ajutorul unei pungute taiata la un colt.Ca o sugestie, cum fac eu: pun ciocolata intr-o punguta (mai mica si mai groasa),o leg cu ceva si o pun intr-o craticioara cu apa fierbinte si o las acolo pana se topeste toata ciocolata,apoi tai un colt al pungii si ornez.Foarte bune si fragede, se pastreaza in cutii inchise, iar dupa 2-3 zile sunt si mai bune.
Click aici pentru a descarca aceasta reteta in format pdf.
*****
Credeam ca nu mai vrea nimeni sa participe la concursul meu, eram foarte dezamagita 🙁 , dar am primit un e-mail de laVera, care mi-a scris ca participa la concurs. Imediat am inceput sa traduc reteta ei din sarba in engleza si apoi in romana. Multumesc Vera ca ai trimis reteta, biscuitii tai sunt minunati, foarte apetisanti si foarte frumos ornati si aranjati.
Ingrediente:
2 oua
250 g zahar
250 g miere
250 g unt
1 lingura de grasime
450 g unt
1 kg de faina
vanilie, nucsoara, cuisoare, coaja de lamaie
Preparare:
Inmuiati grasimea si untul, adaugati restul de ingrediente. La sfarsit adaugati faina si amestecati bine cu mana alutul pana se desprinde de castron. Lasati-l sa se odihdeasca 2 ore. Intindeti din aluat foi de 0,5 cm si stantati din el diferite forme. La coaceti la 180°C pana se rumenesc.
Pentru uns:
250 g zahar pudra
2 linguri de suc de lamaie
1 ou
Click aici pentru a descarca aceasta reteta in format pdf.
*****
Ginette, participa cu o minunata reteta de Braduti-Fursecuri.
Ingrediente:
– 200 g unt- 110 zahar pudra- 1 ou- 300 g faina- 20 g amidon- esenta vanilie- coaja rasa de lamaie. Mi-am luat un spritz de facut fursecuri si a inceput distractia. Am folosit discul bradut, ca tot vine Craciunul. Se freaca spuma untul + zaharul apoi se adauga oul si (aromele). Faina cernuta impreuna cu amidonul se adauga treptat peste compozitie si se obtine un aluat tocmai bun de umplut spritul. I-am copt la foc potrivit, nu prea mult ca sa nu-si schimbe culoarea. Apoi m-am gandit sa ii fac sa semene cu niste adevarati braduti de Craciun, am colorat aluatul in verde si i-am ornat cu niste margeluse de zahar, pe post de globulete, dupa care i-am bagat la cuptor.
E usoara si gustoasa!!Pofta buna!!
Concurenta cu numarul 6 este
Reteta e foarte simpla: frecam untul spuma, impreuna cu laptele fierbinte. Separat, intr-un vas mic, batem oul impreuna cu zaharul pudra, apoi turnam amestecul peste spuma de unt si onogenizam. Impartim coca in doua parti egale: in una amestecam esenta de vanilie, in cealalta esenta de rom si lingura de cacao.
Pe o planseta unsa cu ulei intindem doua foi de dimensiuni aproximativ egale, una alba si una neagra, pe care le suprapunem apoi si le rulam. Rulada bicolora se inveleste in folie alimentara si se da la frigider 30 de minute. Apoi, taiem minunatii biscuiti spiralati, cam de 1 cm grosime. Pulverizam ulei in tava, o tapetam cu hartie de copt si asezam biscuitii. Atentie, nu ii lipiti unul de altul, pentru ca mai cresc la copt.
Biscuiti spiralati se coc 10-12 minute la foc potrivit, in cuptorul preincalzit.
Ce ziceti? Nu e o rereta culinara foarte simpla, dar de efect? Eu am pregatit cativa biscuiti pentru Moshu, alaturi de un pahar cu lapte, poate poate nu ma uita anul asta!
Ingrediente topping: 1 albus de ou, o lingurita zeama de lamaie, 150 gr zahar praf.
Albusul se bate bine cu zeama de lamaie,adaugand treptat zaharul pana se formeaza o crema fina. Aceasta trebuie folosita imediat pentru ca se intareste repede. Cand nu o folositi, se acopera cu folie de bucatarie.
Alte ingrediente pentru decor: ciocolata menaj, ornamente colorate si de ciocolata
*****
Se caramelizeaza zaharul, se stinge cu ceasca de apa, si se lasa la racit. Apoi se adauga cuisoarele, scortisoara, amoniacul, galbenusurile si uleiul, iar in final se adauga faina pana cand se obtine un aluat usor modelabil. Se lasa 12 ore la frigider (eu le-am lasat de seara pana dimineata). Se intinde o foaie de circa 5 mm grosime, se taie cu formele dorite si se coace la foc potrivit. Dupa ce se racesc, se pot orna cu albus batut spuma cu cateva linguri de zahar, ciocolata topita si alte ornamente pentru prajiturele. Se lasa la uscat pana a doua zi. Prajiturelele raman moi, pufoase si aromate mult timp.
*****
Alina participa cu o minunata reteta de Duchesse cu ciocolata
Ingrediente pt cca. 60 bucati
50 g alune pisate, 2 albusuri, 100 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 lingura faina, 1/4 lingurita de scortisoara, 110 g ciocolata cu lapte, 1 lingura cacao.
Se prajesc alunele intr-o tigaie fara adaos de grasime. Se lasa sa se racoreasca. Cuptorul se incinge la 120 gradeC.Se bat albusurile impreuna cu zaharul si vanilia. Se amesteca faina cu scortisoara. Se spriteaza bezele pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptor pentru 20 de minute. Se topeste ciocolata in bain-marie si se lasa sa se intareasca putin. Pentru a obtine o Duchessa, se unge baza unei bezele cu ciocolata si se aseaza deasupra a doaua bezea. Se pudreaza cu cacao.
19 comentarii
De ce oare nu pot vedea pozele retetelor?
Multumesc!
lavinia
Asa…am trimis si eu reteta sa-l impresionez pe Mos !!!
Saru’mana Maya! Pup!
Va astept si pe voi 🙂
Foarte faine fursecurile ,Edith!!
Arata super!
Scumpa mea eu vreau sa fac ceva legat de povesti de viata, nu stiu inca tema… Chiar ma gandeam sa particip si la tine, mi-ai dat tema de casa… Nu am mai facut demuuult fursecuri dar ma atrage ideea! Te pup!
Ina cum sa ma supar draga mea si chiar daca avea tema culinara nu aveam de ce sa ma supar. Astept cu nerabdare sa vad despre ce este vorba si la tine 😛 Si poate participi si tu la mine, ca faci lucruri minunate, te-am mai laudat si te mai laud pentru ca meriti 🙂
Puup
Wowww Vera thank you very much as you put the logo contest at you on the blog. I’m very honored to know you and expect you to contest.
You prepare wonderful sweets for children, and i’m sure going to make some great cookies for Santa Claus.
Kisses
Teo, dragame mea mamica frumoasa si cu bebelus frumos si grasu 😛 abia astept sa vad ce bunatati faci 😛
Stii ma batea gandul sa particip la tine la concurs, mai mult pentru o prietena, daca castigam ii dadeam ei cantarul ca nu are 😛
Puuup
Maya ideea asta mi-a venit cand mancam niste fursecuri 😛 si am zis hai sa fac si pe blog 😛
Dar sa stii ca te astept la mine cu o retete buna numai cum stii tu sa o faci 🙂
O sa fie cam naspa cand plecam in vacanta, trebuie sa verific meil-ul in fiecare zi 🙂
Criss cat ma bucar sa stii ca ai trecut si pe aici si ca te-am corupt si pe tine sa bucataresti 😛 Nu esti singura, o multime de prietene sa stii le0am corupt, in liceu nu stiau sa faca nicio omleta si acum ma suna si-m spun ca au facut mancarea aia de pui sau prajitura aia :).
Criss sa faci un aranjament frumos, sa-l impresionezi pe Mosu 😀 si cant ai timp imi trimiti si mie e-mail-ul cu toate cele 🙂
Te pupic si eu
Draga Edith te astept cand vrei tu, e timp destul pana pe 31, asa ca nu te grabi 🙂
Si eu ma gandisem de cateva luni la un concurs. Insa nu pe teme culinare, ci de lifestyle. Nu as vrea sa te superi daca l-as incepe si eu. Oricum nu are nici tema de Craciun.
Exelente idea!!!I poot your pictures and your logo=link blog too mine blog.You can see….Mmmmm i lovet cookies for Santa!!!!
Exelente idea,i love Santa cookies!!!!Tnx.I poot your Concurs in blog,and pictures tooo….you can see..
Iza, foarte buna ideea cu concursul… iti trimit in curand reteta cu care o sa participam eu si bebe Luca 🙂
Te asteptam si noi pe blogul nostru la concurs, te poti inscrie la toate cele 3 categorii pentru ca retetele tale sunt atat de variate incat se potrivesc la fiecare dintre ele.
Teo
Please,youu can post google translator?
Gînd la gînd!Si eu ma gîndeam la un concurs..dar din pacate nu am timp sa ma ocup de el.. 🙁
Felicitari pentru idee!
Buna Iza.
Merci de provocare….
Iti promit ca am sa pregatesc niste fursecuri bestiale pentru sarbatori si pentru concursul tau, desigur, dat fiind faptul ca mi-am facut si eu un site de bucatareala.
M-am molipsit de la tine si de la celelalte fete…cand am vazut ce retete apetisante aveti.Mi-am facut blogg-ul acum 2 zile si inca nu am reusit sa postez pe el retete delicioase, deoarece nu am fost pregatita cu poze pt. un asemenea tip de site. Adevarul este ca, pana sa descopar site-ul tau(a fost primul pe care l-am vizionat de acest gen), nu ma gandisem niciodata sa fac poze pe care sa le postez in net.Dar, grazie tie…uite ca am facut-o si pe asta, si-ti multumesc ca mi-ai raspuns inca de la primul e-mail.
Va urez bafta la toate…si promit sa vin cu fursecurile mele apetisante…hmmmm.
Pup fetita.
Cristiana.
Gata, am venit 🙂 Prezent!
Trimit fursecutele cum am putin timp. 🙂