Ce si cum servim la masa de Craciun

de Isabela Spataru

Ati terminat curatenia? Lista invitatilor la masa de Craciun e aproape gata? Ati inceput sa scrieti felicitarile de Sarbatori? Ati hotarat ce cumparati pentru cei apropiati sau ati inceput, deja, sa impachetati cadourile? Ei, daca puteti sa raspundeti afirmativ la aceste intrebari, stresul va va ocoli, fara indoiala. Daca nu, nicio problema: mai aveti ceva timp la dispozitie. Ce0ar fi sa ne amintim impreuna cateva din regulile unei mese festive, Doar vreti sa fiti gazde perfecte, nu-i asa?
Aperitivele
Un paharel de whisky, de coniac, vermut sau tuica sunt binevenite inainte de masa. Nu-i uitati, totusi, pe cei care nu beau niciun strop de alcool. Aprovizionati-va cu sucuri si apa minerala!
Asezati gustarile pe mai multe platouri, astfel incat oaspetii dvs. sa nu fie nevoiti sa se lupte pentru o bucatica de telemea sau un ficatel de pui. Acelasi lucru este valabil pentru paine si condimente.
Aranjati tartinele, in forma de solzi, pe tavi de inox si serviti pasta de icre sau salata de vinete, pe farfurioare rotunde, iar icrele, pe mici felioare de paine.
Dati dovada de fantezie si aranjati ouale umplute pe salata verde, decorate cu masline sau gogosari. Pentru salata boeuf folositi platouri ovale. Decorati-o cu masline, patrunjel verde, cu oua fierte care – ajutate de boabe de piper in chip de ochi si gogosar, drept gura – pot deveni “oameni de zapada” etc.
Aveti in meniu somon afumat? Il puteti servi pe tartine de paine prajita, cu unt sau in rulouri subtiri, umplute cu masline fara samburi si fixate cu scobitori. Nu uitati sa asezati pe platou felii de lamaie.
Supe, ciorbe si sarmale
Daca sunteti o experta in gastronomie, nimic mai simplu: prepararea sarmalelor e “floare la ureche”. Daca sunteti incepatoare, nu-i nicio problema: exista atatea carti de bucate!
Pentru supe si ciorbe puteti folosi, la alegere, boluri sau farfurii adanci. Crutoanele pentru supa vor fi servite pe platouri separate.
In foi de vita sau de varza, servite cu smantana sau iaurt, cu paine sau mamaliguta, sarmalele vor fi aranjate pe un platou oval.
Daca vreti sa le dati un pic de culoare, puteti “strecura” printre ele cate un ardei mic iute. Rosu!
Fripturi, salate, garnituri
Oricat de buine ar fi sarmalele, de pe masa de Craciun nu poate lipsi friptura! Unii o prefera pe cea de curcan sau de pui, dar multi dintre noi nu ar renunta pentru nimic in lume la aromata friptura de purcel.
Ati pregatit o friptura la cuptor? Aduceti-o la masa calda, pe un platou oval, mai adanc, “inconjurata” de garnitura de legume. Sosul va fi servit separat, in sosiera.
Daca v-ati “oprit” la o friptura rece, o veti servi taiata felii, aranjata in forma de solzi si decorata cu legume si aspic. Friptura la gratar se serveste cu garnitura de cartofi prajiti (pe acelasi platou cu friptura) si salata.
Daca preparati friptura de pasare, serviti oaspetilor numai piept si pulpe. Pieptul trebuie sa fie dezosat sau taiat transversal in fasii subtiri.
Indicat ar fi sa aduceti friptura deja potionata si aranjata pe platou, iar salata, in castroane separate pentru fiecare invitat in parte. In cazul in care salata este “oferita” pe platouri, invitatii vor avea la dispozitie un cleste special pentru servit!
Carnea alba “merge” cu un vin usor, cea rosie, cu unul tare, iar vanatul, cu un vin vechi.
Desertul
Inainte de a aduce desertul, “debarasati” masa si indepartati frimiturile cu o maturica sau perie speciala. Deserturile “merg” cu un vin dulce, dar nu si cele care contin ciocolata!
–Prajiturile pregatite in casa vor fi taiate in bucati mici si servite pe platouri rotunde, pe care oaspetii trebuie sa gaseasca si un clestisor special pentru servit. Inghetata va fi servita in cupe, la fel ca salata de fructe.
Aduceti tortul pe un platou mare de sticla sau cristal si taiati-l felii dupa ce invitatii v-au admirat talentul de “decorator”. Intregi trebuie aduse la masa si tarta cu fructe, la fel ca si rulada.
Cafeau se va aduce neindulcita, iar zaharul se serveste separat. Nu uitati ca multe persoane prefera cafeaua cu frisca sau lapte, iar altele cafeau fara cofeina. Cafeaua “merge” cu lichior sau coniac. Nu uitati nici de apa plata sau minerala.
Sper ca ce-am scris aici sa va fie cat de cat de ajutor, sunt lucruri simple pe care nu putem sa le omitem sau sa le uitam. Cu acestea creem o masa de Craciun de neuitat si toata lumea va fi foarte incantata si se va simtiti minunat!
Sarbatori Fericite!

Related Posts

8 comentarii

Laura `s Leckereien ianuarie 9, 2009 - 7:15 am

Hallo Isabela!
Scuze, ca am intirziat cu urarile de Craciun si An Nou!
Dar am fost si eu ocupata cu pregatirea craciunului si mai ales cu plecarea in Ro.
Cum am plecat doar cu baietelul meu cel mare,a trebuit sa las pentru ceilalti doi “baieti” totul in ordine…
Dar sper ca chiar daca sint in intirziere sa priemsti si urarile mele?!
La multi ani in Noul An!
Sa-ti/va aduca numai Fericire, Bucurii, Impliniri si Sanatate!
Putere si Fantezie la bucatarie si Timp sa relatezi totul pe Blogul tau minunat si pln de inspiratie.
Mii de pupicei!
Cu prietenie
Laura S.

Răspuns
Gargarita decembrie 14, 2008 - 10:03 pm

Multumim pentru articol.Foarte folositor.

Răspuns
ISABELA decembrie 14, 2008 - 5:21 pm

Myraj mersi de vizita si de mesaje.

Răspuns
Myraj decembrie 14, 2008 - 4:53 pm

Frumos articol, felicitari!

Răspuns
Myraj decembrie 14, 2008 - 4:51 pm

Foarte frumos…imi place
O seara frumoasa !

Răspuns
Myraj decembrie 14, 2008 - 4:50 pm

Foarte interesant si placut ochiului…
Felicitari !

Răspuns
ISABELA decembrie 14, 2008 - 10:47 am

Multumesc 🙂
O duminica calduroasa 😛

Răspuns
Adrian Manolache decembrie 13, 2008 - 7:39 pm

interesant articolul;)
o seara placuta

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult