Busuiocul

de Isabela Spataru

Face parte din familia Lumiaceae. Este o planta tropicala, cunoscuta de timpuriu in India, iar in secolul al XVI-lea, a foat adusa si in Europa.
Creste foarte ramuros, cu o inaltime de pana la 90 cm, cu flori purpurii, dispuse in circhine. Fructele sunt mici, iar semintele sunt galbene-rosiatice.
Frunzele rotunjite au aproape 5 cm lungime si sunt puternic parfumate. Iubeste foarte mult soarele si solurile aerisite. I textile vedice, scrise pe la anul 1000 i.Ch., busuiocul este socotit symbol al religiei hinduse. Frunzele erau folosite la venerarea zeitelor si oferite ca ofranda. Este, de asemenea, folosit in ritualurile religiei ortodoxe, pana in zilele noastre.
In medicina Ayurvedica, este cunoscut ca unul dintre cele mai folosite ingrediente ale leacurilor impotriva stresului. Este considerat un elixir al vietii si promotor al longevitatii. In medicina populara, busuiocul este socotit un bun antiseptic, tonifiant, diuretic, dar este folosit si la combaterea migrenei si a insomniei. Datorita faptului ca este un bun expectorant, este folosit la prepararea siropului contra tusei.
In credinta populara, se spune ca busuiocul pus sub perna, in noaptea de Boboteaza, poate adduce in visul fetelor chipul “alesului”. Datorita parfumului sau sau a proprietatilor sale afrodisiace, busuiocul “strecurat” discret in san, o face dorita pe fata care vrea sa se marite cu alesul inimii ei.
Datorita aromei si gustului picant, este folosit in bucataria Indiana, thailandeza, indoneziana. Se utilizeaza in stare proaspata, adaugandu-se la sfarsitul prepararii mancarurilor pentru a pastra in intregime nealterata aroma. In zona mediteraneana, busuiocul este foarte mult folosit la aromatizarea preparatelor din peste si fructe de mare, in Asia, se foloseste la aromatizarea carnii de mile, iar in bucataria romaneasca, este folosit in salate.

Supa racoritoare de rosii cu busuioc
Ingrediente pentru 4 persoane:
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
4 rosii mari
200 ml pulpa de rosii
200 ml apa
1 lingura de otet balsamic
½ ceasca busuioc proaspat
sare, piper
Preparare
Se mixeaza ceapa, usturoiul si rosiile taiate felii, se adauga pulpa de rosii, apa, otetul balsamic, busuiocul tocat marunt, sare si piper, dupa gust. Cand totul devine un piure, se pune intr-un vas mare, la rece, pentru o ora. Se serveste garnisita cu frunze de busuioc.

 
Sursa: Rev. Delicii culinare
 
 

Related Posts

2 comentarii

Mariana iulie 22, 2009 - 11:11 am

Scuze!acu am vazut greseala!!Bunatatati-simple.blogspot.com

Răspuns
Anonymous iulie 21, 2009 - 10:44 am

sINT FAN BUSUIOC!AM PRIMIT ACU RASAD DE BUSUIOC ROSU!Sint o admiratoare a blogului tau(am mai vb.noi asa aici pe blog)imi plsace ce si cum prepari,fotografiile tale,ce mai inca o data BRAVO ISA!am indraznit sa-mi fac si eu un blogulet(nu se poate numi blog,pt.ca e f.f.simplu dar incerc sa-l fac mai OK,PE VIITOR SI AS DORI MULT SA TE AM IN LISTUTA MEA?SE POATE?bloguletul:Bucataria-simpla.blogspott.com

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.