Ingrediente aromate

de Isabela Spataru


Alune
Sunt fructele alunului, un arbust care creste in salbaticie, cu samburele dulceag si coaja tare. Din cauza cantitati mari de grasimi si proteine, alunele nu se pot pastra decat cateva luni. Se folosesc in special pisate sau macinate, la prajituri, inghetate, salate. Aroma lor devine mai puternica daca sunt rumenite inainte de folosire.

Nuci

Cele mai bune nuci provin din California si din zona Marii Mediterane. Desi au o coaja foarte tare si groasa, nuci emena un miros puternic, de aceea este bine sa le depozitati separat de alte alimente, intr-un loc racoros, aerisit si uscat. Se folosesc la prajituri, cozonaci, inghetate, salate.

Migdale

Isi au originea din Asia centrala, insa acum se cultiva in multe colturi ale lumii. Migdalele dulci se folosesc la prepararea martipanului, la prajituri, sau la alte preparate dulci, cele amarui au rol de condiment. Din cauza continutului ridicat de acid prusic, se folosesc cu masura.
Fistic
Semintele de culoarea verde deschis, cu aroma asemanatoare cu cea a alunelor si coaja tare, provin indeosebi din Sicilia si Siria. Fisticul se gaseste macinat, pisat, maruntit, rumenit sau intreg. Se potriveste la prajituri, inghetata, ca ornament pe deserturi sau, daca e sarat, se poate rontai la bauturi.Scortisoara

Se extrage din coja copacului de scortisoara. Scortisoara de cea mai buna calitate provine din Ceylon. Se foloseste la prajituri si deserturi dulci.
Stea de anason
Este fructul unui mic arbust care se cultiva in special in China. Are un gust iute si aromat. Se foloseste intreaga, pisata sau macinata la prajituri, punci, turta dulce, vin fiert, si altele.

Ghimbir

Este radacina unei plante asemanatoare trestiei, originara din Asia de Sud. Are un gust picant si iute, care confera prajiturilor, budincilor si compoturilor o aroma excelenta. Gustul ghimbirului glasat aminteste de cel al pralinelor.

Sofran

Este extras din florile uscate ale unei plante si este foarte scump. Pentru un kilogram de sofran este nevoie de aproximativ 100 000 de flori. Se foloseste cu masura datorita gustului usor amarui. Da culoare galbena si este ideal pentru prajituri si deserturi dulci.

Fulgi de cocos
Se fac din nuca de cocos data pe razatoare si uscata. Datorita continutului ridicat de grasimi nu se pot pastra un timp foarte indelungat. Se folosesc la prajituri si praline.
Cuisoare
Sunt unele dintre cele mai vechi condimente. Sunt muguri de culoare maro-rosiatica a unui arbust si au o aroma picanta. Se folosesc cu economie, la prajituri si vin fiert. Au efect dezinfectant, ajuta in stari de balonare.

Piment
I se mai spune si piper de cuisoare. Boabele uscate, de culoare maroniu-roscata a unui arbore odorant din familia Myrtaceae, provin in special din Jamaica. Gustul lor aminteste de cal al cuisoarelor cu scortisoara si nucsoara. Se folosesc la prajituri si budinci.

Cardamon
Mici pastai placut mirosetoare, care sunt inrudite cu ghimbirul. Se scot semintele si se macina sau se piseaza. Se folosesc la punci, prajituri sau deserturi. 

Coriandru
Condiment si planta medicinala, originara din Orient. Astazi se cultiva in special in Maroc. Aroma sa dulce-picanta face din coriandru un condiment clasic, in special pentru turta dulce de Craciun.
Baton de vanilie
Interiorul unui fruct tropical. Se cultiva in special in Madagascar sau Reunio (inainte Bourbon – de unde si denumirea de vanilie de Bourbon). Batonul se pastreaza intreg pana la folosire, altfel aroma se estompeaza.

Portocala glasata
Felii de portocale sau mandarine sau doar coaja lor, fierte in zahar. Se folosesc la cozonaci, prajituri cu fructe si deserturi englezesti.


Lamaie glasata

Felii de lamaie tinute in apa cu sare si fierte in zahar. Se folosec la cozonaci, prajituri cu fructe si deserturi englezesti.

Zaharul maroniu
Zharul din melasa este – in functie de gradul de purificare – deschis sau inchis la culoare, umed sau uscat. Zaharul maroniu confera prajiturilor cu fructe atat gust, cat si culoare. Se foloseste la indulcit, conservat si la ceai.


Praf de copt

Substanta pentru cresterea aluatului. Acidul carbonic continut face ca aluatul sa creasca treptat.
Bicarbonat de amoniu
Se foloseste in loc de praf de copt. Se face din carbonat de amoniac si, inainte de a se folosi, se dizolva in apa.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.