Farmecul discret al mirodeniilor

de Isabela Spataru

USCATE SI CU GUST DE NUCA Toate aceste condimente au puterea de a incalzi si sunt potrivite pentru sezonul rece. Ele pun in valoare dulceata carnii si a legumelor.


SOFRAN Da o culoare galben pal si un foarte usor gust de mucegai fripturilor inabusite, supelor si orezului. Folositi extrem de putin, intrucat, in cantitate mai mare, lasa un gust metalic in gura.


CHIMEN Este un condiment cald si putin amar, utilizat adesea cu carne de miel, dar si cu numeroase legume, cum ar fi varza, cartofi, pastarnac, rosii.

CORIANDRU Are gust de nuca si un iz de portocala. In combinatie cu aceeasi cantitate de chimen, se foloseste la fripturile inabusite si preparatele cu curry.

FENICUL Se aseamana cu chimenul la gust, are o aroma placuta, specifica si este usor dulceag. Se foloseste rumenit, in preparatele cu legume (mai ales, cu varza).


TURMERIC Este sofranul de India si se foloseste la preparatele pe baza de orez si la cele care au curry.

Ce trebuie sa faci ca sa obtii arome puternice

RUMENITE INAINTE DE FOLOSIRE
Prin rumenire, condimentele elibereaza aromele si vor impregna mai bine ingredientele. Rumeniti condimentele intregi sau macinate intr-o tigaie cu baza dubla, la foc mic si rotind vasul incontinuu, pana cand aroma se simte. Desi acest lucru dureaza cca 1-2 minute, aveti mare grija sa nu se arda. De indata ce s-au rumenit, vasul trebuie luat de pe foc si condimentele puse intr-un bol.
PERFECT MACINATE
Condimentele proaspat macinate (pisate) sunt mult mai aromate decat cele cumparate gata macinate. Inainte sa le macinati, rumeniti-le si apoi lasati-le sa se raceasca. Pentru cantitati mici folositi un mojar, iar daca aveti nevoie de ceva mai mult – o rasnita de cafea. Pastrati la indemana o rasnita mica, pe care o folositi doar pentru macinat piperul, atunci cand aveti nevoie de acest condiment.
PASTRATE CU GRIJA
De obicei, condimentele se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic. Desi termenul lor de valabilitate este destul de mare, dupa un anumit timp devin fade. Ca atare, cumparati doar atat cat va trebuie pe moment, iar pe cele folosite mai rar pastrati-le in frigider. Condimentele intregi isi pastreaza mai bine aromele, iar prin rumenire si macinare chiar inainte de utilizare isi intensifica aromele!
IUTI SI PICANTE Cand vorbim de mancare picanta ne vin in minte ardeii iuti. Exista insa si alte condimente al caror efect este acelasi: iti ia gura foc!

PIPER DE CAYENNE Este o pulbere obtinuta din ardei iute rosu (uscat si macinat), care e mult mai tare decat boiaua; excelent in chilli con carne.

ARDEI IUTI ZDROBITI Obtinuti din ardei iuti rosii, uscati si pisati; ii pot inlocui cu succes pe cei proaspeti.

BOIA Pulbere obtinuta din ardei iute, al carei gust variaza de la dulce pana la iute sau chiar afumat (este folosita adesea in preparatele spaniole).


PIPER CHINEZESC (SICHUAN). Este unul dintre ingredientele principale din amestecul de cinci condimente. Are un gust picant specific, lemnos, care se potriveste cu crevetii si caracatita.


SEMINTE DE MUSTAR De obicei, sunt folosite pentru a condimenta muraturile sau preparatele indiene. In pasta de mustar sunt foarte placute la gust. Zdrobite sau pisate, au un gust foarte iute.

DULCI SI PARFUMATE Sunt tot mirodenii, dar nu picante. Macinate, intra in compozitia unor preparate; intregi, se folosesc pentru aroma, dar nu se mananca.

CARDAMOM Adauga un parfum dulce atat preparatelor picante, care au curry, cat si deserturilor cu orez si celor cu crema.

ANASON-STEA Seamana la gust cu anasonul si se utilizeaza la parfumarea siropurilor sau a fructelor in sirop (pere, smochine).


SCORTISOARA Sub forma de baton, se foloseste in preparatele indiene si marocane cu carne, cu orez si in cuscus. Macinata, se pune in aluaturile pentru pesmeciori, placinte, este presarata deasupra orezului cu lapte etc.
BATON DE VANILIE Despicati batonul pe lungime si razuiti semintele: folositi-le pentru a parfuma laptele pentru creme, inghetata. Pastrati aceste batoane intr-un borcan cu zahar pudra, care preia aroma si poate fi utilizat apoi la cocteiluri sau deserturi.

CUISOARECu o aroma mai aspra si usor amarui la gust, se folosesc in cantitati mici la prajituri, la concentrate, sunt infipte in jambon inainte de a fi dat la cuptor.

Related Posts

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.