Avocado este un fruct cu totul atipic: contine mai multe grasimi decat zaharuri, e mai curand cremos decat racoritor, astefl ca ajunge sa fie folosit nu atat drept legume, ci drept… substituit de carne.
Faima… fructoasa!
Numele de avocado vine din limba nahuatil. Aztecii denumeau fructul ahuacatl (testicul), probabil datorita formei. Ei il considerau un adevarat fruct al fertilitatii. In timpul cand se culegeu fructele de avocado, virginelle astece erau incuiate in casa, pentru a nu se intampla accidente… Faima de aphrodisiac a urmarit acest fruct si in Europa. La un moment dat in istorie, persoanele care tineau la imaginea lor casta evitau sa fie vazute cumparand avocado…
Untul padurii
100 g pulpa de avocado furnizeaza 220 de calorii – foarte mult pentru un fruct! Nu mai putin de 30 % din avocado este grasimi – insa mono-saturata, cu efecte positive asupra ratei colesterolului. Mai contine potasiu, important pentru sustinerea functiei cardiace si circulatorii, vitamine din grupul B si grupul antioxidantilor (A,C si E).
Pastrare
Fructele nu se aduc pe piata coapte, deci se cumpara verzi, se impacheteaza in ziare si se tin la temperature camerei timp de 3-4 zile. Devin bune de mancat atunci gand se pot apasa cu degetul. Daca apar pete de culoare inchisa, fructul e rascopt. Din samburile de avocado cultivat in ghiveci iese o planta decorative frumoasa, dar pericoloasa pentru animalelle de casa.
2 comentarii
Avocado e foarte bun, mie imi place mult 😛
Foarte interesant. Am cumparat odata un avocado de curiozitate si de pofta dar mi s-a parut scarbos :p Apoi, mai tarziu, am aflat intrebuintarile lui…