Face parte tot din familia Lamiaceae, ca si busuiocul. Este originara din zona mediteraneana, dar acum este intalnita peste tot. Exista mai multe varietati: Spearmint(care creste in forma de lance), cu frunze de culoare verde-gri si flori mici albastre sau lila; Peppermint(menta piperata), un hybrid de spearmint, cu flori mov si frunze cu nuante rosiatice; Pennyroyal(busuiocul cerbilor), de talie mai mica si cu flori roz. Are o aroma caracteristica, foarte placuta si proaspata, un gust mentolat. Se poate folosi in stare proaspata, dar si uscata.
In Anglia, se foloseste la supe, bauturi si preparate din carte. In Austria, este un ingrediente important in prepararea renumitelor paste ravioli (din Carinthia, o provincie la granite cu Italia), umplute cu branza, cartofi fierti si ierburi aromate, intre care se afla si menta.
In Turcia, Liban si Israel, menta se foloseste la prepararea unui sos cu iaurt, dar si la prepararea kebab-ului. In bucataria iraniana, in cea thailandeza, precum si in bucataria malaeziana, menta se foloseste la prepararea salatelor, alaturi de busuioc si coriandru, dar si a mancarurilor cu pui. Vietnamezii folosesc frunzele de menta ca garniture pentru toate mancarurile.
In Orientul Mijlociu si in Africa, menta este folosita la salate, pentru condimentarea gratarului, aromatizarea iaurtului, la prepararea dulciurilor pe baza de branza, la inghetate.
In Europa, se foloseste la prepararea sosurilor, salatelor, a preparatelor cu peste, a deserturilor, bauturilor racoritoare, a lichiorurilor, cremelor, dulciurilor, oteturilor si uleiurilor aromate, dar si la prepararea gumei de mestecat.
Menta este cunoscuta prin calitatile sale deosebite, utile in profilaxia si terapia naturista a bolilor digestive, respiratorii si circulatorii.
Vinul de menta
25 g frunze de menta
500 ml apa clocotita
500 ml vin alb
20 g miere de albine
Preparare
Se infuzeaza frunzele de menta in apa clocotita, timp de 15 minute, se strecoara si se amesteca cu vinul si mierea de albine. Se amesteca cu o lingura de lemn pana mierea se dizolva complet., apoi se pune in sticle si se lasa la macerat, 40 de zile, la loc racoros.
Este recomandat pentru tulburari digestive, palpitatii, tulburari nervoase, paraziti intestinali. Se beau zilnic, cate 50 de ml de vin de menta, de 3ori/zi, inainte cu 15 minute de fiecare masa.
1 cometariu
Atat menta, cat si busuiocul, urzica si alte multe plante fac parte dina familia LAMIACEAE.