Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national

de Isabela Spataru
A old cookbookPrima mea provocare pentru Electrolux. Am raspuns cu placere, mai ales ca sunt din zona Moldovei. Cum spune si titlul, Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national, am fot provocati sa gatim o reteta traditionala din zona Moldovei si/sau a Bucovinei.
Toate retetele traditionale moldovenesti eu le stiu de la mamaia mea. Ea m-a invat cum sa fac cozonac, cat trebuie sa-l framant. Tin minte si acum primii mei cozonaci, eram singura acasa, cu bucataria plina de ingrediente, cu un bol imens in care sa framant cozonacul si ma gandeam: “oare o sa pot”? Doamne si mi-au iesit niste dolofani de toata frumusetea.
Reteta pe care am ales sa o pregatesc este dintr-o carte foarte veche, tot mostenire de la mamaia.
Trandafiri, obisnuia sa ni-i pregateasca mamaia cand eram mici, dupa mama si inevitabil am invat sa-i pregatesc si eu. Ador mirosul de cozonac in casa! Imi aduce aminte de copilarie! Acesti trandafiri, sunt defapt rondele de cozonac, cu multa nuca zdrobita si unt. Lipiciosi si deliciosi!TrandafiriPentru o tava mare de Trandafiri avem nevoie de:
Aluat:
– 400 g faina
– 4 oua
– 20 g drojdie
– 2 linguri zahar
– 1 ceasca de lapte
– putina sare
Umplutura:
– 300 g unt
– 300 g zahar pudra
– 350 g nuci
– scortisoara
Plus: inca o ceasca de lapte + 2-3 linguri de zahar

Preparare: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Framantati un aluat din ingredientele de mai sus. Adaugati laptele treptat, s-ar putea sa va intre mai mult sau mai putin in functie de faina. Aluatul trebuie sa aiba consistenta celui de cozonac. Il ungeti cu putin unt topit si il lasati sa cresca la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim umplutura. Miezul de nuca il pisam.

Walnuts

Untul la temeperatura cameri il frecam bine cu zaharul pudra. Eu m-am folosit de robotul de bucatarie, a iesit o umplutura tare cremoasa. Dar mamaia mea se folosea de lingura de lemn si de multa forta si rabdare sa faca o crema numai buna de intins pe aluat.

Intre timp aluatul a crescut. Eu am o foaie de silicon tare utila. Asa, intindem o foie nu prea groasa si rasturnam crema de unt. O intindem uniform pe toata suprafata aluatului.

Trandafiri

Presaram nucile si pentru ca n-am rezistat am adaugat si putina scortisoara macinata. Rulam aluatul sub forma de sul. Il taiem in felii late de trei degete si le asezam intr-o tava tapeta cu hartie de copt. Ii coacem la foc potrivit pana devin rumeni pe margine.

Trandafiri

Dupa ce s-au copt, se toarna deasupra o ceasca de lapte clocotit, indulcit cu 2-3 linguri de zahar. Se da din nou la cuptor pana se absorbe tot laptele.

Trandafiri

 

Si gata trandafirasii! Sunt foarte buni!

Trandafiri

 

Multumesc mamaia pentru tot!

Related Posts

9 comentarii

Timea februarie 16, 2012 - 8:00 pm

Imi plac la nebunie! Imi place tot ce e cu aluat si nuca :). Bafta la concurs

Răspuns
VIVIANA februarie 16, 2012 - 7:35 am

Sunt minunati!Bafta!

Răspuns
Gabriela februarie 15, 2012 - 9:47 pm

Succes, Izabela! Ce frumos sa ai asa amintiri despre bunica ta!

Răspuns
Bunatati de Poveste februarie 15, 2012 - 7:08 pm

suuper ! bafta multa !

Răspuns
Bunatati de Poveste februarie 15, 2012 - 7:07 pm

suuper ! bafta multa !

Răspuns
Mami de bebe februarie 15, 2012 - 6:56 pm

izule, arata demential, am impresia ca imi miroase si mie acum a cozonac in casa… cred ca sunt buni rau!!!

Răspuns
lau februarie 15, 2012 - 1:50 pm

superbi arata

Răspuns
Paradis februarie 15, 2012 - 1:18 pm

Arata minunati trandafiri tai.Iti doresc succes!!!

Răspuns
Sisters'Kitchen februarie 15, 2012 - 9:51 am

Ce pofta ne-ai facut..super!
Bafta,Isabela:)

Răspuns

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult