Toate retetele traditionale moldovenesti eu le stiu de la mamaia mea. Ea m-a invat cum sa fac cozonac, cat trebuie sa-l framant. Tin minte si acum primii mei cozonaci, eram singura acasa, cu bucataria plina de ingrediente, cu un bol imens in care sa framant cozonacul si ma gandeam: „oare o sa pot”? Doamne si mi-au iesit niste dolofani de toata frumusetea.
Reteta pe care am ales sa o pregatesc este dintr-o carte foarte veche, tot mostenire de la mamaia.
Trandafiri, obisnuia sa ni-i pregateasca mamaia cand eram mici, dupa mama si inevitabil am invat sa-i pregatesc si eu. Ador mirosul de cozonac in casa! Imi aduce aminte de copilarie! Acesti trandafiri, sunt defapt rondele de cozonac, cu multa nuca zdrobita si unt. Lipiciosi si deliciosi!Pentru o tava mare de Trandafiri avem nevoie de:
Aluat:
– 400 g faina
– 4 oua
– 20 g drojdie
– 2 linguri zahar
– 1 ceasca de lapte
– putina sare
Umplutura:
– 300 g unt
– 300 g zahar pudra
– 350 g nuci
– scortisoara
Plus: inca o ceasca de lapte + 2-3 linguri de zahar
Preparare: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Framantati un aluat din ingredientele de mai sus. Adaugati laptele treptat, s-ar putea sa va intre mai mult sau mai putin in functie de faina. Aluatul trebuie sa aiba consistenta celui de cozonac. Il ungeti cu putin unt topit si il lasati sa cresca la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura. Miezul de nuca il pisam.
Untul la temeperatura cameri il frecam bine cu zaharul pudra. Eu m-am folosit de robotul de bucatarie, a iesit o umplutura tare cremoasa. Dar mamaia mea se folosea de lingura de lemn si de multa forta si rabdare sa faca o crema numai buna de intins pe aluat.
Intre timp aluatul a crescut. Eu am o foaie de silicon tare utila. Asa, intindem o foie nu prea groasa si rasturnam crema de unt. O intindem uniform pe toata suprafata aluatului.
Presaram nucile si pentru ca n-am rezistat am adaugat si putina scortisoara macinata. Rulam aluatul sub forma de sul. Il taiem in felii late de trei degete si le asezam intr-o tava tapeta cu hartie de copt. Ii coacem la foc potrivit pana devin rumeni pe margine.
Dupa ce s-au copt, se toarna deasupra o ceasca de lapte clocotit, indulcit cu 2-3 linguri de zahar. Se da din nou la cuptor pana se absorbe tot laptele.
Si gata trandafirasii! Sunt foarte buni!
Multumesc mamaia pentru tot!
9 comentarii
Imi plac la nebunie! Imi place tot ce e cu aluat si nuca :). Bafta la concurs
Sunt minunati!Bafta!
Succes, Izabela! Ce frumos sa ai asa amintiri despre bunica ta!
suuper ! bafta multa !
suuper ! bafta multa !
izule, arata demential, am impresia ca imi miroase si mie acum a cozonac in casa… cred ca sunt buni rau!!!
superbi arata
Arata minunati trandafiri tai.Iti doresc succes!!!
Ce pofta ne-ai facut..super!
Bafta,Isabela:)