Una dintre cele mai frumoase piete din punctul meu de vedere din Roma. Mereu plina de lume, foarte mult agitatie, cantareti, dansatori, pictori, desenatori, persoane care fac baloane uriase. Toate aceste personaje colorate, te incantau cu talentele lor. O agitatie placuta acolo, care te-ar fi facut sa stai si sa tot stai sa-i privesti pe toti.
Daca ajungeti la Roma sa nu o ratati!!!
Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone.
Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian, construit de acest imparat in anul 86 d.C. Stadionul care avea o arena mai mare decat cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive.
Faptul ca piata Navona a fost construita pe locul fostului stadion explica si forma ovala a acestei piete.Stadionul a fost cunoscut sub numele de Circus Agonalis si se crede ca de-a lungul timpului, numele s-a schimbat in „in agone” si mai apoi in „navone” si in cele din urma in „navona”. In secolul al 15-lea stadionul a fost pavat pentru a da nastere pietei Navona, dar parti ale stadionului lui Domitian se pot inca vedea in zona pietei.
Fantana celor patru rauri din Piazza Navona.
Principalul punct de atractie al pietei Navona il reprezinta cele trei fantani. Fantana centrala si cea mai mare dintre ele este Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor patru rauri). A fost construita intre 1647 si 1651 la cererea papei Inocentiu al X-lea, iar proiectul i-a fost initial incredintat lui Borromini, dar in cele din urma s-a decis sa-i fie acordat rivalului sau, Bernini.
Fantana are patru figuri, fiecare reprezentand un fluviu de pe cate un continent – Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata. Aceste statui se afla la baza unei pietre care sustine un obelisc, aflat initial la Circus Massenzio, in apropiere de Via Appia Antica.
Fantana lui Neptun si Fantana Maurului din Piata Navona.
Celelalte doua fantani din piata sunt Fontana di Nettuno – Fantana lui Neptun – si Fontana del Moro – Fantana Maurului. Fontana del Nettuno, cunoscuta si drept Calderari, a fost construita in 1576 de Giacomo della Porta. Statuile, Neptun inconjurat de nimfele marii au fost adaugate in secolul al 19-lea. Giacomo della Porta este si cel care a construit Fantana Maurului, iar statuia centrala, un maur care tine in mana un delfin, o creatie a lui Bernini, a fost adaugata in secolul al 17-lea. Tritonii au fost adaugati si mai tarziu, in secolul al 19-lea.
Biserica Sant’Agnese in Agone din Piazza Navona.
O alta atractie a pietei Navona din Roma este biserica Sant’Agnese in Agone. Constructia sa a fost comandata de papa Inocentiu al X-lea si construita pe locul unde, conform legendei, Sfanta Agnes a fost dezbracata la piele, dar in mod miraculos a fost salvata de rusine prin cresterea imediata a parului. Fatada bisericii in stil baroc a fost conceputa de Borromini, cel mai important rival al lui Bernini. Constructia a inceput la numai doi ani dupa ce a fost terminata Fontata dei Quattro Fiumi a lui Bernini, ce se afla chiar in fata cladirii. Biserica a fost finalizata in anul 1670.
5 comentarii
Ce faina-s pozele!!! M-am simtit iar ca in piazza Navona 🙂 Noi mergeam in fiecare zi acolo si la Pantheon, inca nu m-am decis care piata imi place mai mult 🙂
Angelica ma bucur mult ca-ti plac.
Eu sper sa ajungi, Roma e de vis! Eu m-am indragostit de ea!
Portret nu mi-am facut, acum chiar ca regret, dar la vara cand mai ajung sigur vin cu schita acasa :P.
Monica si noi ne-am amuzat la fotografia aia :d. E dedicatie pentru mama si tata, le0am zis ca asa o sa arate ei peste 20 de ani :)))
Fooooarte frumos!!
Nu am fost niciodata…cine stie poate candva voi ajunge si eu pe acolo.
Ti-ai facut portret ca si in ultima poza?
Mie mi-ar fi placut sa-mi fac unul,e o aminitre mai speciala.
Sa-ti fie memorabila excursia si la cat mai multe1
Pup.
Foarte simpatica penultima poza 🙂