Vitamina C pentru o imunitate de fier

de Isabela Spataru

Este vitala pentru sanatatea noastra si ne ajuta sa invingem infectiile din anotimplu rece

Vitamina C, denumita stiintific acid asorbic, joaca un rol important in formarea colagenului, o proteina carea leaga intre ele numeroase tesuturi, precum oasele, cartilajele, muschii, dar si vasele de sange. De asemenea, vitamina C intervine in procesul de crestere, favorizeaza absorbtia fierului, dezintoxica organismul, intareste sistemul organismului la infectii. Studiile recente au dovetid ca acidul asorbicprevine aparitia unor maladii grave precum aterioscleroza, hipertensiunea, diabetul, gratie proprietatilor sale antioxidante care combat actiunile negative ale radicalilor liberi.

Unde o gasim?
Organismul nostrum nu poate produce singur vitamina C sin u este capabil sa-si faca reserve din acest element nutritive essential, asa ca singura modalitate de a ne asigura aportul necesar este alimentatia. Pentru a fi siguri ca organismul beneficiaza de o cantitate suficienta de vitamina C este important sa adoptam o dieta variata, bogata in legume si fructe.

Surse importante de vitamina C sunt alimentele de origine vegetala, ca de exemplu: ardei verde, cartofi, conopida, fasole verde, loboda, patrunjel, rosii, urzici, varza alba si rosie, gulii, mazare, praz, affine, agrise, lamaie, coacaze negre, grapefruit etc.

Necesarul zilnic
Carenta minora de vitamina C provoaca sensibilitate marita la infectii, oboseala, sensibilitate a capilarelor, iar o carenta majora se manifesta prin sangerari la nivelul gingiilor, diaree, anemie, pierdere in greutate, caderea parului, respiratia urat mirositoare, aparitia unor pete galbene sau rosii pe trunchi sip e membrele inferioare etc.

Iata care este necesarul zilnic de vitamina C pe categorii de varsta:
–Bebelusi cu varsta pana la 1 an – 40 mg;
–Copii cu varsta intre 1 si 3 ani – 50 mg;
–Copii cu varsta intre 4 si 6 ani – 5 mg;
–Copii cu varsta intre 7 si 14 ani – 70 mg;
–Tineri si adulti – 75 mg;
–Femei insarcinate – 85 mg;
–Femei care alapteaza – 120 mg;

Conservarea vitaminei C
Vitamina C este usor distrusa in timpul prepararii alimentelor sau prin modul inadecvat de pastrare a acestora. Cum puteti preveni distrugerea ei?
–Mancati fructele si legumele crude, ori de cate ori este posibil.
–Daca le preparati, alegeti ca metoda fierberea la aburi sau fierberea intr-o cantitate minima de apa.
–Fierbeti cartofii in coaja.
–Sucurile de fructe preparate de dvs. nu trebuie pastrate la frigider mai mult de 2 zile.
–Fructele si legumele crude si curatate de coaja nu se pastreaza in apa.

Alimente bogate in vitamina C
· Un kiwi sau o portocala – 70 mg;
· 100 g coacaze negre – 140 mg;
· un ardei verde – 60 mg;
· 150 ml suc de grapefruit – 70 mg;
· 100 g conopida – 70 mg;
· 100 g varza rosie – 50 m;
· 4 verze de Bruxelles fierte – 50 mg;

Google Translate(english)

Google Translate(italiano)

Related Posts

1 cometariu

Vera noiembrie 22, 2008 - 9:46 am

Very nice,a love apple,extra!I think then i try to make for my familly.

Răspuns

Lasa un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.