Poinsetia este o planta perena, care infloreste din noiembrie pana in februarie in casele noastre. Frumusetea sa nu se datoreaza, cum am putea crede, florilor, care sunt absolut insignifiante, ci unei anomalii genetice care se manifesta prin modificarea frunzelor asezate la baza florii. Aceste manunchiuri de frunze modificate, numite bractee, capata culoarea rosu aprins simultan cu aparitia florilor.
Probabil ca multi se vor intreba care este legatura dintre aceasta planta si sarbatoarea Craciunului. Exista o veche legenda mexicana care povesteste cum ca, dupa crestinarea mexicanilor de catre spanioli, un copil foarte sarac isi dorea sa-i ofere lui Isus un dar. Desi nu avea bani, el stia ca un dar, cat de umil, daca este oferit cu dragoste si credinta este bine primit de Dumnezeu, asa ca a cules un manunchi de flori de pe drum si l-a dus la biserica. Legenda spune ca plantele culese (care erau Poinsetii) au inflorit chiar in ziua de Craciun in superbe buchete rosii, iar martorii evenimentului au simtit miracolul sarbatorii si au numit acesta planta Steaua Craciunului.
-Alegeti o craciunita care are frunzele de un verde cat mai inchis.
-Nu alegeti craciunite cu frunzele galbene sau cu frunzele cazute.
-Poinsettia trebuie sa aiba un aspect placut, cu o coroana de frunze care sa arate bine din orice unghi ai privi planta.
-Craciunita ar trebui sa aiba diametrul de doua ori si jumatate mai mare decat ghiveciul in care se afla.
-Alegeti plante care nu sunt lasate in jos, ori ofilite.
-Nu cumparati plante care sunt invelite in ambalaj de hartie sau in pungi de plastic. Aceste craciunite se vor ofili mai repede.
-Nu cumparati craciunite care au fost inghesuite una in cealalta. Faptul ca au fost inghesuite poate duce la pierderea prematura a florilor.
-Verificati pamantul din ghiveci. Daca acesta e ud, iar planta e vestejita inseamna ca radacina poate fi putreda.
-Verificati cat de matura e planta. Daca florile ce sunt plasate la baza frunzelor rosii sunt verzi sau au varful rosu inseamna ca vor tine mai mult decat daca aceste flori ar fi acoperite de polen galben.
-Cand transportati craciunita pana acasa, asigurati-va ca planta e invelita, protejata de frigul de afara.
Efortul de ingrijire al acestei plante va fi extrem de mic, deoarece este o planta viguroasa. Chiar daca nu ati mai crescut pana acum plante de apartament, dar v-ati hotarat ca ar fi o idee buna sa incepeti, deoarece ati vrea sa aduceti in caminul vostru un strop de frumusete, nu va fie frica sa incepeti cu Craciunita. Nu este o planta pretentioasa.
Cum o recunoastem
Cum o ingrijim
– In ceea ce priveste felul cum trebuie udata, planta nu este deosebit de pretentioasa. Este mai degraba sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Se pare ca planta poate rezista si o saptamana fara a fi udata. Nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai mult de o saptamana. Totusi, este recomandabil sa mentineti sanatatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mica de apa.
– Este interzis sa udati planta in farfuriuta. Este preferat sa mentineti doar pamantul umed, deoarece adunarea umezelii statute in ghiveci va ofili planta.
– Pentru ca o Craciunita sa reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. In cazul in care obisnuim sa ne tinem plantele pe balcon, este bine ca iarna sa mutam Craciunita in casa. Acest lucru este valabil si pentru cazurile cand balconul este inchis, acesta neputand asigura temperaturi de 15 grade.
– Se obisnuieste ca planta sa se tunda pentru a nu deveni deosebit de frunzoasa. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primavara, cand planta devine mai putin sensibila. Este bine sa tundeti planta, scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei.
– In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit.
-Dupa trecerea perioadei de inflorire, Poinsetia are nevoie de o perioada de repaus de cel putin 2 luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.
– Pentru o inflorire cat mai reusita, va recomand sa folositi ingrasaminte a caror formula sa contina Molibden, intrucat lipsa acestui element duce la degradarea si, in final, la moartea plantei.
Cum o inmultim