The Food Connection – O calatorie culinara in jurul lumii. Acesta este cel mai nou proiect in care sunt implicata. Ideea proiectului a venit de la talentatele fete Oana si Diana, de la Savori Urbane. 24 de bloggeri culinari, timp de doi ani, in fiecare luna, fiecare dintre noi o sa gazduim cateo reteta specifica fiecarei tari. Andie a fost cea care a dat startul cu bucataria germana. Din pacate n-am reusit sa postez acesta reteta in luna martie, cand trebuia, dar revin din urma cu forte proaspete si multe retete delicioase.
Bienenstich – o prajitura cu blat dospit, dens, foarte putin dulce. Partea cea mai buna la acesta prajitura este stratul de caramel – miere – migdale. Absolut delicios! Si cred ca v-ati dat seama, de la stratul asta mega-delicios vine si denumirea prajiturii. Blatul este taiat in doua si umplut cu o crema de vanilie. Va recomand sa faceti crema de vanilie cat mai densa. Pe langa semintele de vanilie, mai pueti adauga si o lingurita de extract de migdale, pentru un plus de aroma, dar numai daca va place.
Prajitura este mai buna a doua zi, se taie mult mai bine, dar cine ii rezista tentatiei? Merge de minune la micul-dejun, sau la ceaiul de dupa-amiaza.
Lecker!
Pentru 8 persoane :: Preparare 30 minute :: Coacere 45 minute :: Dificultate scazuta
Ingrediente:
Pentru blat:
– 240 g faina alba
– 55 g zahar
– 190 ml lapte integral
– 2 oua mari
– 1 lingurita drojdie uscata
– 3/4 lingurita sare
– 4 linguri de unt
Pentru toppingul de Miere si Migdale:
– 6 linguri unt
– 75 g zahar
– 3 linguri de miere
– 2 linguri smanatana de gatit
– 1 cana si jumatate de migdale felii, aprox. 100 g
– putina sare
Pentru crema de vanilie:
– 250 ml lapte integral
– semintele de la jumatate pastatie de vanilie
– extract de migdale
– 3 galbenusuri mari
– 55 g zahar
– 3 linguri faina alba
– putina sare
– 2 linguri unt
Preparare:
Blatul prajiturei: este foarte usor de facut. Sa nu uitati, pentru o reusita garantata, va rog sa aveti toate ingredientele la temperatura camerei. Ok, combinam toate ingredientele intr-un bol si cu mixerul le mixam 3-4 minute. Acoperiti bolul cu folie transparenta si il dati undeva la loc caldut. Il lasati acolo o ora. O sa inceapa sa faca basicute mici, dar nu v-a creste foarte mult.
Dupa acest timp, „omorati” basicutele cu o spatula si mai lasati inca 30 de minute la loc caldut.
In timpul asta tapetam o tava cu diametrul de 22 cm cu unt si preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
Intre timp pregatim deliciosul topping:
Intr-o craticioara adaugam toate ingredientele, fara migdale si le fierbem la foc mic timp de vreo 5 minute pana se face un sos gros si dens. Adaugam migdalele feliate.
Turnam blatul in tava pregatita si adaugam toppingul. Dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand prajitura capata o culoare maronie, frumoasa. O lasati sa se raceasca 10 minute in tava si dupa o rasturnati pe un gratar.
Dupa ce s-a racit complet, o taiati in doua, pe orizontala.
Crema de vanilie: intr-o craticioara incalziti laptele cu semintele de vanilie. Eu procedez asa: dau in foc laptele cu vanilia si dupa acopar craticioara cu un capac. Las sa se infuzeze acolo pana laptele devine caldut.
Separat amestecam galbenusurile de oua cu restul de ingrediente. Adugam laptele caldut treptat. Fierbem crema de vanilie la foc mic pana se ingroasa bine. Daca o vreti mai aromata, adaugati si putin extract de migdale.
Cat este inca calduta, adaugati untul cubulete si cu un tel para o spumati bine de tot.
Asamblarea prajiturii: dupa ce blatul si crema sunt perfect racite, asezati primul blat pe farfurie, crema de vanilie si partea de sus a blatului. O dati la rece, daca ii rezistati tentatiei!