Dulciurile copilariei :: Prajitura Televizor

de Isabela Spataru

IMG_4242

Astazi o sa facem o scurta calatorie in timp si o sa ne aducem aminte de dulciurile copilariei noastre. In fiecare an de sarbatori, mama si bunica ne pregateau cele mai bune prajituri si niciodata, eu sau fratele meu, nu ne puteam abtine sa nu le incercam inainte de a fi gata. Si acum parca imi aduc aminte cum ma invarteam pe langa cuptor si o intrebam pe bunica daca e gata cozonacul. Doamne, si ce cozonac !! Cu nuca si stafide mirosul lor fiind, mmm… cel mai ademenitor ever!

Sunt multe dulciuri din caietul meu vechi de retete mostenite de la mama si bunica pe care nu le-am incercat pana acum, poate pentru a-mi pastra inca intact gustul copilariei mele, asa cum mi-l aduc aminte din copilarie. Sunt unele prajituri pe care doar bunica stia cum sa le faca bune si gustoase. Din nimic ne facea cele mai bune deserturi. Chiar si acum ma intreb cum oare ii reusea bunicii acea rulada buna cu gem si nuca? Cum oare ii ieseau ei foile alea crocante la placinta de dovleac? Sau cum de gogosile facute de mainile ei sunt cele mai gustoase din intreaga lume?!

Simplu. Universul meu se reducea la acele dulciuri si prajituri facute de mama si bunica, univers in care intru atunci cand deschid caietul de retete, si uneori imi doresc sa nu mai ies din el.

mamaia

Rasfoind caietul vechi de retete, dau peste anumite prajituri pe care inca nu le-am incercat. Tin minte fiecare reteta in parte, imi aduc aminte de gustul ei si de o anumita perioada a copilariei mele. Foile ingalbenite de timp, scrisul meu de copil, pe alocuri sters ori patat de vreun ingredient, toate astea imi raman “mostenire” si o sa am un loc aparte pentru ele in sufletul meu.

N-o sa uit niciodata cum ne facea mama aluatul pentru nuci la presa si dupa, eu impreuna cu fratele meu, faceam la nuci, ciupercute si alte figurine, pana umpleam o ladita.

Dupa foi cu zahar ars, nuci, ciocolata de casa, salam de biscuiti, iata ca a venit timpul sa va arat un alt dulce al copilariei mele, prajitura Televizor. Este o prajitura simpla, cu ingrediente putine, dar pe vremea aceea chiar si procurarea anumitor ingrediente era o intreaga aventura. Margarina Rama la cub era extrem de greu de gasit, doar cine statea la oras si cunoastea pe cineva la vreun magazin, o putea cumpara mai usor. Cand faceam rost de ea, pregateam intotdeuna cate o prajitura cu multa crema.

IMG_4056

Cand se pregatea prajitura asta la noi acasa ori era Craciunul ori vreo aniversare. E o prajitura tare aspectoasa, cu doua feluri de blat, unul crocant si unul moale si cu multa crema de te lingi pe degete. Si cum ii sta bine unei prajituri festive, un strat generos de  glazura de ciocolata deasupra o face sa fie si mai savuroasa, numai buna de pus pe masa si “devorata” alaturi de familie si prieteni!

1446661339992

Luati-va timp destul sa o pregatiti, dupa 12 ore de stat la rece este buna de taiat!

Si acum, daca v-am povestit despre dulciurile copilariei mele, astept sa-mi povestiti si voi care este gustul copilariei voastre? Rama Maestro a lansat si o competitie tare frumoasa pe aceasta tema, Redescopera dulciurile copilariei, prin care voi puteti sa va inscrieti cu reteta voastra preferata din copilarie.

Pasii sunt extremi de simpli ca sa va puteti inscrie in competitie.

– Daca ai un blog culinar, iti anunti inscrierea (pana la data de 1 decembrie) printr-un mail la mcorbeanu@golin.com si vei primi acasa kitul de Maestro necesar pentru pregatirea retetei de dulce al copilariei.

– Dupa ce ai primit acasa kitul Maestro, te apuci de prajiturit, de preferabil o prajitura festiva, cu multa crema, ii faci cele mai frumoase fotografii si o postezi pe blog, impreuna cu o poveste legata de acest desert.

– Linkul prajiturii postata pe blog il trimiti pe adresa de mail mcorbeanu@golin.com si reteta ta o sa fie publicata si pe site-ul prajituria.ro, unde vei intra in competitie, apoi iti inviti fanii sa iti voteze reteta pe www.prajituria.ro. Poti castiga urmatoarele premii:

Premiul I: aparitie in matinalul „Neatza cu Razvan si Dani”, unde veti pregati o reteta alaturi de bucatarul Vladutsi un voucher in valoare de 250 de euro la eMag;

Premiul II: voucher in valoare de 250 de euro la eMag;

Premiul III: voucher in valoare de 200 de euro la eMag;

Premiul IV: voucher in valoare de 100 de euro la eMag.

– Premiile vor fi acordate pe baza urmatorului criteriu de jurizare:  50% votul fanilor pe site-ul prajituria.ro si 50% decizia unui juriu specializat

La finalul competitiei, cei 4 castigatori vor fi invitati la un Cooking Session special alaturi de Vladut, la Chef Parade (in Bucuresti) pe data de 10 decembrie.

IMG_4129

Prajitura Televizor

Pentru foile maro:

  • 250 g faina
  • 50 g margarina Rama Maestro
  • 50 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita amoniac stins cu suc de lamiae
  • 100 ml lapte
  • 1 praf de sare

Pentru blatul galben: 

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina

Pentru crema de vanilie:

  • 4 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 3 linguri faina
  • Jumatate pastaie de vanilie
  • 200 g margarina Rama Maestro

Pentru glazura de ciocolata:

  • 200 g ciocolata semi-amaruie
  • 200 ml smanta pentru friscaIn plus:

Decoratiuni de ciocolata

  • 2-3 linguri de coniac

*Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Mod de preparare: prima data ne ocupam de foia maro. Este o foaie crocanta, care se coace pe fundul tavii. Intr-un bol aduagam faina, cacaua, un praf de sare, zaharul, amoniacul stins cu putin suc de lamaie, laptele si margarina Rama Maestro taiata cuburi.

IMG_4018

Framantam un alutt cu mainele. Il impartim in dupa bucati egale si il dam la rece pentru o ora.

IMG_4024

Dupa ce a stat la rece, dam drumul la cuptor, la temperature de 180 grade C. Pregatim o tava medie pentru prafituri. Pe o suprafata presarata cu faina, cu ajutorul sucitorului de lemn, intindem aluatul. Il transferam pe fundul tavii si il dam la cuptor pentru 15-20 de minute.

Asa procedam si cu foaia numarul 2. Cat sunt inca caldute, taiem excesul de aluat de pe margini.

IMG_4028

Ne ocupam de cea de-a doua foie, cea galbena. Intorcem tava, cea in care am copt foile crocante si o tapetam cu hartie de copt. Cum il pregatim: separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare, pana se dizolva complet. Adaugam galbenusurile. Faina o cernem. Turnam jumatate in compozitie si, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, incorporam faina.

IMG_4035

Adaugam si restul de faina. In felul acesta, blatul o sa fie aerat si o sa creasca frumos, fara pic de praf de copt. Il turnam in tava si il nivelam cu spatula.

IMG_4037

Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pentru 20-25 de minute. Sau pana cand este auriu deasupra. Il lasam sa se raceasca in tava si dupa il rasturnam pe un gratar.

Pregatim crema de vanilie: laptele il dam in fiert cu pastaia de vanilie. Acoperim craticioara cu un capac si il lasam sa se infuzeze cu aroma vaniliei. Aproximativ 20 de minute. Intre timp frecam galbenusurile cu un praf de sare si zaharul, pana devin crema. Adaugam si faina. Turnam laptele caldut, I suvita si amestecam bine. Punem crema pe foc si o lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa. Trebuie sa fie de consistenta unei smantane.

IMG_4040

Cat este inca calduta crema, adaugam margarina Rama frecata spuma.

IMG_4050

Asamblare prajitura: pe un platou adaugam prima foaie maro si o stropim cu o lingura-doua de coniac. Turnam jumatate din cantitatea de crema de vanilie, foaia galbena de pandispan, restul de crema de vanilie si foaia maro, pe care nu uitati sa o stropiti, la fel, cu coniac. Finisam prajitura noastra cu o glazura de ciocolata pe care o facem asa: tocam ciocolata marunt cu un cutit. Smantana o incalzim, pana la punctul de fierbere. O turnam peste ciocolata, impreuna cu un cubulet mic de margarina. Cu un tel para amestecam pana se dizolva complet ciocolata. Glazura o turnam peste prajitura.

Aceasta prajitura este buna dupa ce sta peste noapte la rece, chiar si 24 de ore. Deoarece este o reteta veche, a copilariei mele, mereu merge imbunatatita. Foile maro sunt crocante, asa ca puteti face un sirop de apa+zahar+rom si le insiropati. Asta in cazul in care mananca si copii din prajitura, daca nu, stropite cu coniac sunt perfecte.

IMG_4081

Related Posts

Lasa un comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
* Prin utilizarea acestui formular, sunteți de acord cu stocarea și gestionarea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. De Acord Afla mai mult